U DOBROM JE STANJU

Muškarac se zapalio na prosvjedu u Tokiju. Bune se protiv Abeovog državnog sprovoda

Image
Foto: Kyodo News via AP

Jedna od glavnih oporbenih stranaka u zemlji, Ustavno-demokratska stranka, također je rekla da njezini zastupnici neće sudjelovati na ceremoniji sljedećeg tjedna

21.9.2022. u 9:43/ RTL Vijesti

Stariji muškarac u Japanu zapalio se u znak prosvjeda protiv državnog sprovoda bivšeg premijera Shinza Abea, koji je ubijen u srpnju.

Svjedoci su pozvali policiju nakon što su uočili muškarca kako gori u blizini ureda premijera u Tokiju. Policajci su odmah reagirali, ugasili vatru i odveli muškarca koji je bio pri svijesti u bolnicu, javljaju lokalni mediji te kažu da je riječ o muškarcu u 70-tim godinama.

Vlada zasad nije komentirala prosvjed i cijeli slučaj, a javnost se sve jače buni protiv održavanja državnog sprovoda te ankete pokazuju da većina japanskih birača nije zadovoljna trošenjem novca na njega.

Image
atentat u japanu

VIDEO Bivši japanski premijer upucan dok je držao govor. Odjeknula su dva pucnja i uzvik. Bori se za život

Image
atentat u japanu

VIDEO Bivši japanski premijer upucan dok je držao govor. Odjeknula su dva pucnja i uzvik. Bori se za život

Državni sprovodi nisu česta praksa u Japanu, a prosvjednici kažu da zamjeraju upotrebu javnih fondova na događaju za koji se predviđa da košta oko 1,65 milijardi jena, tj. oko 86 milijuna kuna, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od glavnih oporbenih stranaka u zemlji, Ustavno-demokratska stranka, također je rekla da njezini zastupnici neće sudjelovati na ceremoniji sljedećeg tjedna, ali očekuje se da će stotine stranih dužnosnika nazočiti sprovodu idućeg utorka, 27. rujna.

Podsjetimo, Abe je ubijen 8. srpnja na skupu kampanje svoje stranke. Ubojstvo premijera je na međunarodnoj razini šokiralo Japan, zemlju s minimalnom incidencijom političkog nasilja i zločina počinjenih vatrenim oružjem.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEOBIČNO

Turistički vodič kao krvnik s mačem hodao ulicama. Policija pokrenula akciju, kad ono...

Više s weba