98.3 posto protiv kvota

Na referendum u Mađarskoj izašlo 40 posto birača, Orban najavio promjenu Ustava da se priznaju rezultati

Image
Foto: AP

Orban je rekao da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača bio ispod minimalnog praga od 50 posto

3.10.2016. u 7:30/ Hina

Gotovo svi Mađari koji su u nedjelju izašli na referendum odbili su migrantske kvote EU-a, ali izlaznost je bila daleko ispod potrebnih 50 posto kako bi rezultati bili valjani.

Na referendum je izašlo oko 40 posto od 8.26 milijuna Mađara s pravom glasa, a prema prvim rezultatima njih 98.3 posto koji su glasovali bili su protiv kvota.

Image
iako 95% glasalo protiv kvota

Orbanov ksenofobni referendum o migranstskim kvotama propao: izišlo manje od 50 posto birača

Image
iako 95% glasalo protiv kvota

Orbanov ksenofobni referendum o migranstskim kvotama propao: izišlo manje od 50 posto birača

To znači da je 3.249 milijuna Mađara odbilo migrantske kvote EU, dok je 2004. godine na referendumu oko pristupanja Mađarske EU "za" glasovalo njih 3.056 milijuna.

"Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasala na referendumu da se Mađarska priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju", dodao je.

Orban je rekao da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača bio ispod minimalnog praga od 50 posto, te kako će čelnici EU-a morati uzeti u obzir rezultate glasovanja.

Upravo se čita

Image
ZA DANAS

Iz lockdowna u Kini javila se Hrvatica: 'Testiramo se svako jutro, upozore ako si bez maske'

Konačni rezultati referenduma bit će poznati kasnije tijekom tjedna. 

Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeglička kriza pokazala je duboku podijeljenost unutar EU-a oko toga kako bi Unija trebala izgledati. Bilo je zamišljeno da raspodjela izbjeglica pokaže na djelu europsku solidarnost, a umjesto toga sve više ukazuje na duboku podijeljenost.

Odluka o raspodjeli izbjeglica među zemljama članicama donesena je kvalificiranom većinom. Protiv te odluke glasovale su Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka, a Finska je bila suzdržana.

Ključ za raspodjelu po zemljama članicama uzima u obzir veličinu zemlje i njezinu ekonomsku snagu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
reforme zbog ebole

WHO osniva Fond za hitne slučajeve, za početak 100 milijuna dolara sredstava

Više s weba