'DEMOKRATSKI TSUNAMI'

Naguravanje s policijom: Prosvjednici u Kataloniji nastoje zauzeti aerodrom u Barceloni

Image
Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

Nekoliko željezničkih pruga u Kataloniji također je blokirano

14.10.2019. u 15:37/ Hina

Prosvjednici u Barceloni, ogorčeni presudama katalonskim dužnosnicima, nastoje u ponedjeljak blokirati lokalni aerodrom Prat pa je tamo došlo do policijske intervencije i prekinuta je željeznička linija do grada.

Stotine prosvjednika ušle su na terminal T1 međunarodne zračne luke te sjede na podu odbijajući se maknuti. U jednom trenutku došlo je do naguravanja s policijom koja je upotrijebila pendreke prilikom zaustavljanja mase.

Grupa nazvana „Demokratski tsunami“ još je u nedjelju, uoči izricanja presude, bila blokirala željeznički kolodvor Sants, nakon čega je policija morala iznijeti neke od prosvjednika. Njihovi članovi daju avionske karte kako bi prosvjednici mogli proći kontrolu na aerodromu te blokirati promet.

„Demokratski tsunami“ poziva prosvjednike na zaustavljanje zračnog prometa prema Barceloni kako bi „Europi i svijetu pokazali odbacivanje osuđujuće presude“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Naguravanje s policijom: Prosvjednici u Kataloniji nastoje zauzeti aerodrom u Barceloni

Fotogalerija
Image

Naguravanje s policijom: Prosvjednici u Kataloniji nastoje zauzeti aerodrom u Barceloni

Fotogalerija

RENFE, kompanija za upravljanje željeznicama, morala je zaustaviti promet od aerodroma prema Barceloni. Prekinuta je i linija podzemne željeznice koja povezuje aerodrom i grad. Ispred aerodoma se stvaraju automobilske gužbe. Aerodrom je blokiran i policija ne pušta nikoga bez avionske karte.

Nekoliko željezničkih pruga u Kataloniji također je blokirano, među kojima i ona u gradu Gironu, uporištu zagovornika nezavisnosti.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Od jutra se prosvjednici okupljaju diljem Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. U popodnevnim satima i navečer, kada se ljudi vrate s posla, očekuju se masovni prosvjedi. 

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra ranije je najavio „odlučan, nenasilni i demokratski“ odgovor na „nepravedne presude“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije tijekom jutra je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Sánchez: Katalonski dužnosnici osuđeni zbog kršenja zakona, a ne svojih ideja

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona, a ne svojih političkih ideja.

Ranije tijekom jutra je devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

„Španjolska vlada apsolutno poštuje presudu. Ona je donesena nakon jednog transparentnog postupka tijekom kojeg je bila zajamčena pravednost. Postupak je ispunio sve demokratske zahtjeve“, rekao je Sánchez tijekom konferencije za medije u Madridu, na kojoj nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nikome se ne sudi zbog ideja, nego zbog kršenja zakona. Nitko nije iznad zakona i svatko ga mora poštivati“, dodao je.

Naglasio je kako španjolski ustav usvojen 1978., kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju, ne dopušta referendume o nezavisnosti ni u jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

„Presuda je rezultat ustava oko kojeg smo se usuglasili prije četiri desetljeća, kojeg je prihvatila i Katalonija i kojim je završila Francova diktatura“, rekao je Sánchez. „Španjolski ustav je moderan, uvažava bogatu teritorijalnu različitost i brani jedinstvo zemlje“, napomenuo je.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra prethodno je prilikom svog obraćanja javnosti u Barceloni rekao kako je izrečena presuda „nepravedna“ jer u španjolskom kaznenom zakonu nisu navedene nikakve kazne za referendume. Također je rekao kako je Španjolska potpisujući međunarodne sporazume prihvatila pravo na samoodređenje naroda koje odbija primijeniti. Prvooptuženi Oriol Junqueras, koji je u ponedjeljak osuđen na 13 godina zatvora, tijekom suđenja započetog u veljači tvrdio je to isto i napomenuo prilikom saslušanja kako nisu napravili ništa nezakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Katalonska vlada je jednostrano bila narušila vlastiti statut autonomije Katalonije. Ignorirala je one koji ondje ne podržavaju nezavisnost, dovela je do loma u društvu“, izjavio je Sánchez.

„Pokret za nezavisnost doživio je poraz, nije uspio dobiti međunarodnu podršku, te je sada proizveo puno boli i patnje. No ovom presudom otvorila se nova etapa koja će jamčiti suživot, demokraciju i jedinstvo“, rekao je premijer.

Katalonija, sa 7,5 milijuna stanovnika, od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

„Katalonska vlada mora shvatiti da predstavlja sve Katalonce, a ne manjinu“, naglasio je Sánchez. Katalonska vlada nastavlja tražiti priznati i dogovorni referendum da se vidi koliko je stanovnika za nezavisnost a koliko protiv, odbacujući ovakve kvalifikacije o manjini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav. Za mjesec dana se suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj na kojima bi, prema anketama, mogao osvojiti većinu mjesta u parlamentu, ali nedovoljnu za samostalno sastavljanje vlade.

„Očekujem suradnju svih stranaka koje poštuju ustav. Moramo restaurirati suživot preko dijaloga, zakona i ustava“, poručio je Sánchez.

Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta

Španjolski Vrhovni sud izdao je u ponedjeljak novi europski uhidbeni nalog kojim će od Belgije tražiti izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, nakon što je jutros osuđeno dvanaestero njegovih suradnika za ustanak i korištenje javnog novca prilikom organiziranja nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017.

Puigdemont, koji je bio predsjednik vlade u trenutku jednostranog proglašenja republike Katalonije, u listopadu 2017. otišao je u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost.

Španjolska je već bila izdala uhidbeni nalog za njime te tražila od Belgije izručenje, no nakon tehničkih grešaka španjolski sud ga je povukao. Zbog uhidbenog naloga je 56-godišnji Puigdemont bio priveden kada se nalazio u Njemačkoj, na povratku iz Finske u Belgiju, no njemački sud ga je bio odbio izručiti španjolskom pravosuđu jer ondje nije postojala optužba za pobunu.

Novi uhidbeni nalog izdan je nakon što je u ponedjeljak ujutro devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pritisak amerikanaca

Washington od Bliskog Istoka zahtijeva strože kontrole letova za SAD

Više s weba