povoljniji vremenski uvjeti

Nakon 10 dana pakla, konačno se smiruju požarišta u Francuskoj i Španjolskoj

Image
Foto: AP

U srijedu je oko dvije tisuće vatrogasaca uspjelo spriječiti napredovanje vatre zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima

21.7.2022. u 14:38/ Hina

Stanje na požarištima u Francuskoj i Španjolskoj u četvrtak je mirnije, nakon dana povoljnijih vremenskih uvjeta, iako Španjolsku u četvrtak čeka novi val ekstremnih temperatura.

U Francuskoj, dva požara koja su u deset dana uništila 20.800 hektara šume u regiji Gironde na jugozapadu i dovela do evakuacije više od 36.000 ljudi nisu se u noći na četvrtak širila, iako su vatrogasci morali na više mjesta gasiti manje ponovno izbijanje vatre, objavile su u četvrtak ujutro lokalne vlasti.

U srijedu je oko dvije tisuće vatrogasaca uspjelo spriječiti napredovanje vatre zahvaljujući boljim vremenskim uvjetima, uz snižavanje temperature i višu vlažnost.

Prefektura je ipak upozorila da se gotovo 36.750 evakuiranih osoba još uvijek ne može vratiti svojim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na području Renškog Vrha

VIDEO/FOTO Vatrena stihija divlja u susjedstvu, na terenu je 1000 vatrogasaca: 'Ovo je najveći požar u povijesti Slovenije'

Image
na području Renškog Vrha

VIDEO/FOTO Vatrena stihija divlja u susjedstvu, na terenu je 1000 vatrogasaca: 'Ovo je najveći požar u povijesti Slovenije'

U Španjolskoj, razvoj požara u regiji Aragon na sjeveroistoku "posljednjih sati ide u dobrom smjeru"  jer je širenje odmah spriječeno, objavila je regionalna vlada na Twitteru.

Taj požar, koji je počeo u ponedjeljak, proširio se na 14.000 hektara i doveo do evakuacije 1700 ljudi.

Upravo se čita

Image
PRATITE NA RTL-U

Danas u 19! Paket sa životinjskim očima stigao ambasadi Ukrajine! U posjetu baki i djedu Gvardiola!

"Povratak stanovnika u evakuirana sela sve je bliži, ali potreban je oprez", rekao je regionalni predsjednik Javier Lamban.

Dio autoceste A2 koji povezuje Madrid i Barcelonu, a bio je zatvoren zbog vatre, ponovno je u četvrtak ujutro otvoren, dodale su aragonske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsku u posljednje vrijeme pogađa serija požara kojima pridonosi val vrućine koji je trajao od 9. do 18. srpnja i mogao bi biti najekstremniji ikad zabilježen u zemlji, po privremenim podacima nacionalne meteorološke agencije.

Od početka godine gotovo 70.000 hektara u zemlji pretvoreno je u pepeo, što je "praktično dvostruko od prosjeka posljednjih deset godina" u istom razdoblju, rekao je premijer Pedro Sánchez.

Nakon što je temperatura u utorak i srijedu pala, Španjolska bi se u četvrtak ponovno mogla pržiti na 41 stupanj Celzija na jugozapadu u Estremaduri i na jugu u Andaluziji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČOVJEK SA SRCEM SVINJE

Biste li nastavili jesti rođake svog donora - svinje? 'Imamo infarkte jer se prejedamo svinjetinom, a sad ih genetski mijenjamo da bi im uzeli srce'

Više s weba