JOŠ JEDAN PROBLEM

Nakon potresa u Turskoj, primijećene pukotine na brani: Prijete poplave, okolno područje evakuirano

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Brana Atatürk dio je ogromnog projekta navodnjavanja 1,7 milijuna hektara zemlje u istočnoj Turskoj. Nalazi se između provincija Adyaman, Anlurfa i Diyarbakr. To je peta najveća brana u svijetu u pogledu obujma izgradnje i treća najveća u Turskoj. Treća je u svijetu po proizvodnji hidroenergije. Mještani ga zbog veličine nazivaju morem

7.2.2023. u 18:05/ Danas.hr

Turska se suočava s još jednim problemom zbog razornih potresa, javljaju tamošnji mediji. Nakon jakih potresa pojavile su se mnoge pukotine na brani Ataturk. Stručnjaci upozoravaju da bi brana mogla popustiti i uzrokovati velike poplave.

Nakon snažnih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju, na turskom jezeru Ataturk pojavljuju se brojne pukotine. Okolna područja već su evakuirana zbog opasnosti od poplava, javlja 24.ur.

Stručnjaci upozoravaju da bi brana svakog trenutka mogla puknuti. Poplave koje bi uslijedile mogle bi zahvatiti područja u radijusu od 30 četvornih kilometara. Upozorenjima se pridružio i turski profesor seizmologije Nasi Göryur koji je pozvao vlasti da provjere brane u regiji.

Brana Atatürk dio je ogromnog projekta navodnjavanja 1,7 milijuna hektara zemlje u istočnoj Turskoj. Nalazi se između provincija Adyaman, Anlurfa i Diyarbakr.

To je peta najveća brana u svijetu u pogledu obujma izgradnje i treća najveća u Turskoj. Treća je u svijetu po proizvodnji hidroenergije. Mještani ga zbog veličine nazivaju morem.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEKAD GLAVNA ATRAKCIJA

Orka Lolita više od pola stoljeća provela je u zatočeništvu. Konačno će biti slobodna

Više s weba