rijeke u prašumi

NASA objavila fotografije 'zlatnih rijeka' na Zemlji: Otkrila ih je sunčeva svjetlost, a evo o čemu se radi

Image
Foto: NASA

U siječnju 2019. znanstveno je istraživanje pokazalo da je krčenje šuma zbog rudarenja uništilo procijenjenih 22.930 hektara peruanske Amazone

12.2.2021. u 9:40/ P.H.

Izgledaju kao rijeke zlata, ali, zapravo, riječ je o jamama koje su napravili rudari tražeći zlato. Rijeke su to koje teku kroz amazonsku prašumu u državi Madre de Dios na istoku Perua, prema NASA-i koja je objavila fotografiju snimljenu od strane jednog njihovog astronauta.

(International Space Station (ISS))

https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/210211045359-rivers-of-gold-peru-amazon-nasa-exlarge-169.jpg

Jame se inače ne mogu vidjeti, ali ih je otkrila reflekcija sunčeve svjetlosti. Slika prikazuje rijeku Inambari i brojne jame okružene pošumljenim područjima muljevitog tla. Deseci tisuća ljudi u regiji Madre de Dios podupire vađenje zlata, što ga čini jednom od najvećih neregistriranih rudarskih industrija na svijetu, prema NASA-i. Rudarstvo je ujedno i najveći pokretač krčenja šuma u regiji, a živa koja se koristi za vađenje zlata zagađuje plovne putove, prenosi CNN.

Image
Barem tjedan dana

Stigao nam je hladni val! Temperature idu do -15 stupnjeva, negdje će biti i opasne poledice

Image
Barem tjedan dana

Stigao nam je hladni val! Temperature idu do -15 stupnjeva, negdje će biti i opasne poledice

Ogroman problem za okoliš

Traženje zlata u ovoj regiji poraslo je  2011. kada je postalo dostupnije svima. Fotografija, objavljena početkom ovog mjeseca, snimljena je 24. prosinca. Madre de Dios netaknuti je komad Amazone veličine približno Južne Karoline. No dok su neki dijelovi Madre de Dios, poput Nacionalnog rezervata Tambopata, zaštićeni od rudarenja, stotine četvornih kilometara prašume na tom području pretvorene su u otrovnu pustoš bez drveća. Rast cijena zlata posljednjih godina stvorio je gradove u džungli.

U siječnju 2019. znanstveno je istraživanje pokazalo da je krčenje šuma zbog rudarenja uništilo procijenjenih 22.930 hektara peruanske Amazone u 2018. godini, prema istraživanju grupe Monitoring andskog projekta Amazon, poznate kao MAAP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
potrebna hrana

Nepal poziva na izravnu pomoć: od međunarodne zajednice stiglo manje od 10 posto novca

Više s weba