OGLAS

pljačke, požari, sukobi

Nasilje i kaos širi se SAD-om: Ranjena petorica policajaca, Trump prijeti slanjem vojske

Image
Foto: AP

Prosvjednici su zapalili jedan trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju

2.6.2020. u 15:59/ Hina

Najmanje petorica policajaca ranjena su u pucnjavi tijekom nasilnih prosvjeda nastalih nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda tijekom brutalnog policijskog privođenja, objavili su policija i mediji samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave. 

Trump je u ponedjeljak razbjesnio javnost svojom fotografijom na kojoj ispred crkve stišće Bibliju nakon što su mu policajci suzavecm i gumenim mecima raščistili put do crkve.


Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju, gdje su četiri policajca hospitalizirana s ozljedama koje nisu opasne za život.

Zapovjednik gradske policije rekao je da je oko 200 prosvjednika "skakalo gore-dolje poput luđaka", pljačkajući i bacajući na policajce pirotehnička sredstva i kamenje.

"Morali smo štititi postaju, bacali su pirotehniku na policajce", rekao je novinarima. "Što se to događa? Kako je to moguće? Gospodin Floyd je ubijen negdje drugdje, a oni uništavaju gradove po cijeloj zemlji."

Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio "uključen u pucnjavu" u istom području, prenosi agencija.

Trump je osudio ubojstvo Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca koji se ugušio nakon što mu je policajac bijelac koljenom pritiskao vrat gotovo devet minuta u Minneapolisu 25, svibnja, te je obećao pravdu.


Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koje od prošlog tjedna svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne prosvjednike ne može nadjačati "bijesna rulja".

"Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši", rekao je Trump. "Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem."

Floydovo ubojstvo pobudilo je nove rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji koja je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj zaraženih.

UN-ova povjerenica: Nasilje u SAD podsjetnik je na rasnu nejednakost

"Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda ponovno su upozorili na problem policijskog nasilja nad osobama koje su već diskriminirane zbog boje svoje puti i zbog čega često nemaju pravo na odgovarajuću zdravstvenu skrb, obrazovanje ili posao", ocijenila je u utorak Michelle Bachelet, povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava.  


Upravo se čita

Image
TEMPERATURE BEZ PROMJENE

Stigla nam je prava zimska hladnoća: U Gorskom kotaru čeka nas snijeg, a ostatku Hrvatske oblačno i vjetrovito

Istaknula je kako je već pandemija ostavila "razorni učinak" na osobe afričkog podrijetla i pripadnike etničkih manjina u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u dodajući kako se svim ljudima mora osigurati pristup testovima na virus i ukupnu medicinsku zaštitu.

"Ovaj je virus još jednom upozorio na endemsku nejednakost koja se predugo ignorirala. Prosvjedi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda dodatno su upozorili ne samo na policijsko nasilje nad ljudima zbog boje njihove kože nego i na nejednakosti u zdravstvu, obrazovnom sustavu i zapošljavanju kao i na endemsku rasnu diskriminaciju", istaknula je Bachelet.

Policija i mediji izvijestili su kako su najmanje petorica američkih policajaca ranjena u pucnjavi u nasilnim prosvjedima. Predsjednik Donald Trump zaprijetio je slanjem vojske ako gradovi i savezne države sami ne zaustave izgrede.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važno za cijelu Europu

Stoltenberg obećao stabilnost: 'NATO će učiniti sve kako bi osigurao mir na zapadnom Balkanu'


Više s weba