politika 'nulte tolerancije'

Nasilno im daju injekcije: Djeca imigranata u američkim centrima prisiljena uzimati lijekove

Image
Foto: AP

Neka djeca prijavila su da su dobivala do devet različitih tableta ujutro i šest navečer te da im se prijetilo da će ostati u centru ako ih odbiju

21.6.2018. u 14:45/ Hina

Djeca imigranata u prihvatilištima koja financira američka vlada redovito i silom dobivaju niz psihofarmaka za njihove traume nakon što ih se pritvori i u nekim slučajevima razdvoji od roditelja, navodi se u sudskoj tužbi.

Djeca u prihvatilištima kao što je Centar Shiloh u Teksasu gotovo sigurno će dobiti lijekove, neovisno o njihovu stanju i bez pristanka roditelja, po tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Angelesa. Centar Shiloh, koji je specijaliziran za brigu za djecu i mlade s problemima u ponašanju i emocionalnim problemima, nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Tužba je podnesena 16. travnja, nedugo nakon uvođenja Trumpove politike "nulte tolerancije" po kojoj se djecu razdvajalo od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu. Trump je u srijedu odustao od te politike.

Dužnosnici Ureda za izbjeglice, zaduženog za nadzor tih centara, također nisu bili dostupni za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tužbi se tvrdi da uzimanje raznih vrsta psihofarmaka u isto vrijeme može uzrokovati ozbiljne štete djeci i traži nadzor da se spriječi korištenje lijekova kao "kemijske luđačke košulje", a ne radi stvarno potrebnog liječenja.

Tužbom se traži promjena te politike i sprječavanje dugotrajnog pritvaranja djece. Neka djeca u Shilohu prijavila su da su dobivala do devet različitih tableta ujutro i šest navečer te da im se prijetilo da će ostati u centru ako ih odbiju.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Neki su nasilno dobili injekcije kada su odbili lijekove, navodi se u tužbi.

Jedna majka kazala je da je njezina kći dobila lijekove a da se prije toga nije tražilo dozvolu obitelji iako je centar imao njihove podatke za kontakt. Druga majka kazala je da se njezina kći srušila nekoliko puta zbog jakih lijekova protiv anksioznosti, po tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pentagon objavio snimke

Bivši senator nije iznenađen snimkama NLO-a: 'Američki narod zaslužuje biti informiran'

Više s weba