zbog rata u ukrajini

NATO jako želi Švedsku i Finsku. Erdoganom će se baviti Europa i SAD. Milanović? To će Grlić Radman, ovako......

15.5.2022. u 18:48/ Irena Pirjać

Zbog rata u Ukrajini, proces pristupanja, koji inače traje oko godinu dana, bit će ekspresan. Donosimo kako će se sređivati prepreke

Ovog vikenda piše se nova geopolitička povijest. Finska i Švedska kao moguće nove članice NATO-a glavna su tema berlinskog sastanka ministara vanjskih poslova. O istom i na vrućoj telefonskoj liniji predsjednici Finske i Rusije iz koje stižu prijetnje nuklearnim oružjem, ali i blokada dostave električne energije. NATO-ova obitelj, kako se sami vole nazivati, uskoro će biti bogatija za jednog, a možda i dva člana. Jer Finska je odlučila ući.

''Želio bih istaknuti funkciju finske demokracije. Obični ljudi sa svojim mišljenjima, političke stranke, Vlada, Parlament. Svi su pokazali koliko je finska demokracija jaka. Kao rezultat toga, danas je povijesni dan. Finska će ojačati svoju sigurnost'', rekao je Sauli Niinistö, predsjednik Finske. I Šveđani su potvrdili da žele u NATO. Zbog ruskih postupaka na rubu su da prekinu svoju dva stoljeća dugu vojnu neutralnost.

''Ovo će biti povijesni trenutak. Njihovo će članstvo u NATO-u ojačati našu zajedničku sigurnost. I pokazati da su naša vrata otvorena. I da se agresija ne isplati'', kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Zbog rata u Ukrajini, proces pristupanja, koji inače traje oko godinu dana, bit će ekspresan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovom posebnom trenutku za ove zemlje ne smijemo imati nikakav vakuum, moramo se pobrinuti da im damo sigurnost u ovom trenutku. Ne smije biti sive zone, nema međufaze u kojoj je nejasno kakav je zapravo status'', izjavila je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

No, siva zona mogla bi biti blokada Turske. Jer njihov je predsjednik ovog tjedna rekao da neće podržati Nordijce.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

''Jer su u prošlosti prethodne turske vlade pogriješile u vezi članstva Grčke, a znate kakav je trenutno stav te zemlje prema Turskoj, uz podršku NATO-a'', rekao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

A obiteljska crna ovca je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja ću stavit veto na pozivnicu. Nema ratifikacije tog sporazuma dok se ne promijeni izborni zakon u BiH'', kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Image
rusi nezadovoljni

Sad je i službeno - Finska podnosi zahtjev za ulazak u NATO: 'Danas je povijesni dan'

Image
rusi nezadovoljni

Sad je i službeno - Finska podnosi zahtjev za ulazak u NATO: 'Danas je povijesni dan'

Predsjednik nas sramoti, rekao je ministar vanjskih poslova.

''Predsjednik se ponaša kao milicajac ’45., kad je istjerivao ljude iz crkve i progonio ih samo zato što su vjernici'', izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

A njegov kolega Finac se potužio na Milanovićevu retoriku pa dobio odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobrodošao u klub gospodine ministre vanjskih poslova, mi smo u šoku već nekoliko godina od vašeg bezobrazluka i ignorancije. Evo i mi smo u šoku, što ih boli ona stvar za nas'', rekao je Milanović.

Nije briga ni predsjednika Sabora što predsjednik države govori.

''Danas smo ovdje s kobasicom u Europsku uniju. I to mi je važnije nego ono što govori Milanović o bilo kojoj temi'', izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

A onda nakon cjelotjedne prepirke, ministar vanjskih poslova je danas u Berlinu ipak molio američkog državnog tajnika da se angažira oko BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora'', poručio je Grlić Radman.

Rusima je itekako važno što će napraviti Finci i Šveđani. Jer, ulaskom u NATO, sva moć i naoružanje zapadnog saveza stižu na njihovu granicu koja će se dužinom udvostručiti.

Događa se sve ono što su htjeli izbjeći i zbog čega tvrde da vode specijalnu operaciju u Ukrajini. Zato su reagirali izvanrednim Vijećem sigurnosti. Ali i prekidom isporuke struje Finskoj.

''Izbor koji činimo, izbor koji smo zapravo već napravili, objašnjen je činjenicom da nam je kolektivni Zapad objavio totalni hibridni rat'', izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva će biti odmazda na današnju finsku odluku, tek se čeka. Za zapadni savez Finci su vrijedan član. Jer u NATO-ovu kasicu sliti će se pozamašan iznos s obzirom na to da će za obranu izdvajati 60 posto više nego dosad. A kupuju i 64 nova borbena zrakoplova F35. Vjeruju da će kamen spoticanja izgladiti s Turskom koja traži sigurnosne garancije.

''Velika većina turskog naroda je protiv članstva tih zemalja koje podržavaju terorističke organizacije. I traže da blokiramo to članstvo. Ali to su pitanja o kojima moramo razgovarati, naravno, s našim NATO saveznicima'', rekao je Melvut Cavusoglu, turski ministar vanjskih poslova.

Hrvatski ministar vanjskih poslova već razlaže plan.

''Procedura treba proći Hrvatski Sabor, počevši s prijedlogom Vlade. Trebamo samo većinu u Saboru. To će trajati oko mjesec dana'', izjavio je Grlić Radman.

Uvjerava, naš veleposlanik u NATO-u glasat će kako Vlada kaže. A to je ZA!

Više s weba

Pročitajte još

Image
poginulo sedam osoba

Islamska država preuzela odgovornost: guverner pokrajine Aden ubijen u bombaškom napadu

Više s weba