UOČI GLASOVANJA

Nema dogovora oko podjele ministarstava: Propali pregovori oko formiranja španjolske vlade

Image
Foto: AP Photo/Bernat Armangue

Da će teško postići sporazum, vidjelo se prošli tjedan nakon neuspjelog sastanka Pedra Sáncheza i Pabla Iglesiasa

25.7.2019. u 7:25/ Hina

Pregovori španjolskih socijalista i jedne lijeve formacije oko stvaranja koalicije propali su večer uoči parlamentarnog glasovanja o vladi pa će premijer Pedro Sánchez ostati bez dovoljne podrške, rekli su neimenovani izvori iz te dvije stranke.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i lijeva formacija Unidas Podemos, koje imaju zajedno 165 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, nisu se uspjele dogovoriti oko podjele ministarstava nakon šestog kruga pregovora.

Da će dvije stranke teško postići sporazum vidjelo se prošli tjedan nakon neuspjelog sastanka njihovih lidera Pedra Sáncheza i Pabla Iglesiasa. Sánchez je odbio imati Iglesiasa u svojoj vladi pa je mjesto potpredsjednice ponudio Iglesiasovoj stranačkoj kolegici i djevojci Ireni Montero.

U utorak u prvom krugu glasovanja o vladi Unidas Podemos se bio suzdražao od glasovanja, a Sánchezov PSOE je dobio podršku samo 124 zastupnika od 350. Bila mu je potrebna podrška njih 176.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak u drugom krugu bit će mu dovoljno više glasova „da“ u odnosu na „ne“ bez obzira koliko zastupnika glasovalo, no nakon posrnulih pregovora s Unidas Podemosom najvjerojatnije će propasti i taj pokušaj.

Lijevi centar PSOE je na izborima 28. travnja osvojio 123 zastupnička mjesta i od tada vodi pregovore s lijevim Unidas Podemosom koji ima 42 zastupnika.

Upravo se čita

Image
EUROPARLAMENTARAC

Picula: 'Hrvatska treba sudjelovati u obuci Ukrajinaca, ali vlada to loše komunicira'

Više s weba

Pročitajte još

Image
pritisak amerikanaca

Washington od Bliskog Istoka zahtijeva strože kontrole letova za SAD

Više s weba