razorna oštećenja

Nemoguća misija u Fukushimi: robotima pokušavaju procijeniti štetu, ali je zračenje i za njih preopasno

6.3.2017. u 12:50/ Vijesti.hr

Nakon razornih oštećenja 2011. godine koja su nastala u Fukushimi kao posljedica potresa i tsunamija, odlučeno je kako će roboti popraviti štetu obavljanjem posla koji je inače preopasan za ljude

Nakon razornih oštećenja 2011. godine koja su nastala u Fukushimi kao posljedica potresa i tsunamija kada je poginulo 18.000 ljudi, odlučeno je kako će roboti popraviti štetu obavljanjem posla koji je inače preopasan za ljude.

Saniranje oštećenih reaktora uglavnom je borba s vjetrenjačama zbog iznimno visokog zračenja. Procijenjeno je kako je iscurilo oko 600 tona toksičnog goriva iz reaktora.

Zbog zračenja koje je smrtonosno za ljude, inženjeri su izradili robote s kamerama koji bi mogli procijeniti štetu. Međutim, posljednji izlazak Toshibinog robota u radioaktivnu elektranu je propao jer se robot pokvario pet puta brže od predviđenog, piše Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom veljače je robot stao nakon samo dva sata izlaganja zračenju. Naime, Toshiba je bila izradila robota koji bi se mogao nositi sa 73 Siverta, ali u reaktoru je bilo izmjereno zračenje od 530 Siverta. Zračenje od 10 Siverta za ljude može značiti smrtonosni ishod u samo nekoliko tjedana.

U prosincu su japanske vlasti objavile procjenu kako će troškovi oko nuklearne katastrofe u Fukushimi biti oko 188 milijardi dolara - dvostruko od prvotne procjene.

Upravo se čita

Image
troje okrivljenika

Počeo kazneni postupak zbog 18 mrtvih od COVID-a u splitskom Domu za starije i nemoćne

Više s weba

Pročitajte još

Image
drama u ruskoj prijestolnici

Buknuo požar u zgradi inozemne obavještajne agencije u Moskvi: više ljudi zatočeno na podzemnim etažama

Više s weba