(NE)LEGALAN PROSVJED

Neredi na ulicama Moskve: U sukobu s policijom privedeno više od 1.000 prosvjednika

Image
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bijes građana i aktivista izazvala je vijest da oporbeni kandidati za lokalne izbore nisu prikupili dovoljan broj glasova što smatraju prevarom

28.7.2019. u 19:00/ Ema Bašić

Neredi na ulicama Rusije. Više od tisuću ljudi privedeno je u Moskvi zbog sukoba s policijom koja tvrdi da prosvjed nije legalan.

Bijes građana i aktivista izazvala je vijest da oporbeni kandidati za lokalne izbore nisu prikupili dovoljan broj glasova što smatraju prevarom. Vlast im je odgovorila novom racijom u uredu najvećeg Putinovog kritičara.

Uhićeno je 1.074 prosvjednika, a osobito onih koji su prkosili upozorenjima. Vlasti tvrde da prosvjed nije prijavljen pa je više od 3.000 građana na ulicama ilegalno, i to zbog lokalnih izbora koji se održavaju za 11 dana. Izborno povjerenstvo eliminiralo je čak 57 nezavisnih kandidata.

Međutim, snage represivnog aparata nisu osjetili samo prosvjednici već i opozicija, a ponovno su ušli i u prostorije televizije Alekseja Navaljnog te obustavili prijenos prosvjeda uživo na You Tubeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverozapadno od Moskve predsjednik Vladimir Putin bio je fokusiran na njemu najvažnije - vojnu moć, a stigao je i zaroniti na dno Finskog zaljeva kako bi obišao ostatke podmornice potonule u Drugom svjetskom ratu. Inače, jedan od ronilaca postavio je spomenik na mjestu nesreće, a potom je održana minuta šutnje za poginule mornare.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba