snažna potpora

Nezabilježena situacija za Poljsku, ali je za Merkel ponovni izbor Tuska 'znak stabilnosti' EU

Image

Donald Tusk i Angela Merkel

Foto: AP Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, u obraćanju Bundestagu uoči današnjeg summita EU, za dosadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska kao ponovnog kandidata za tu dužnost

9.3.2017. u 14:52/ Vijesti.hr/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se je u četvrtak, u obraćanju Bundestagu uoči današnjeg summita Europske unije, za dosadašnjeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska kao ponovnog kandidata za tu dužnost.

„Ponovni izbor Donalda Tuska doživljavam kao znak stabilnosti za čitavu Europsku uniju“, rekla je Angela Merkel obraćajući se Bundestagu povodom EU summita.

Njemačka kancelarka je ponovila potporu njemačke vlade ponovnom izboru Tuska i izrazila zadovoljstvo „nastavkom suradnje“ s njim.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Merkel uputila kritike Turskoj, ali smatra da 'partnerstvo s Turskom nema alternative'

>> Dosad nezabilježena situacija: Poljaci čine sve kako kandidat iz njihove zemlje ne bi ostao predsjednik Europskog vijeća

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Ponovni izbor bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska, kao i čitav summit EU-a, doveden je u pitanje nakon što je desno orijentirana vlada u Varšavi najavila da neće dopustiti ponovni izbor Tuska, koji je pripadnik liberalnog političkog spektra koji se trenutno u Poljskoj nalazi u oporbi.

Konzervativne snage u Poljskoj Tusku predbacuju da se na mjestu predsjednika Europskog vijeća „miješao u unutarnje poslove Poljske“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto Tuska, poljska vlada predlaže poljskog zastupnika u Europskom parlamentu Jaceka Saryusz-Wolskog za predsjednika Europskog vijeća.

Nakon prijetnji poljske vlade blokadom čitavog summita, njemačka vlada je najavila kako će se uoči planiranog početka summita u Bruxellesu sastati njemačka kancelarka Angela Merkel i poljska premijerka Beata Szydlo.

Vlada nije navela ništa vezano uz sadržaj razgovora, no pretpostavlja se da će glavna tema biti spor oko ponovnog izbora Donalda Tuska.

Izbor predsjednika Europskog vijeća prva je točka dnevnog reda summita 28 čelnika EU-a, koji počinje poslijepodne. Dosadašnji predsjednik, bivši poljski premijer Tusk ima veliku podršku svih, osim vlastite zemlje. Uobičajeno je da se predsjednik Europskog vijeća bira konsenzusom, iako prema pravilima može biti izabran kvalificiranom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je dosad nezabilježena situacija da kandidat nema potporu zemlje iz koje dolazi i postoji zabrinutost da bi to pitanje moglo posve zasjeniti summit.

Tuskov dvoipolgodišnji mandat istječe 31. svibnja, a prema ugovoru mandat predsjednika Europskog vijeće može se jednom obnoviti, što bi značilo da će Tusk, bude li izabran, ostati na tom mjestu do 30. studenoga 2019.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba