odlučeno je

Njemačka šalje Leoparde Ukrajini: 'Osigurat ćemo 14 tenkova iz vojnih zaliha'

Image
Foto: AP Photo/Michael Sohn, File

Odluka Njemačke otvara put drugim zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da opskrbe Ukrajinu svojim zalihama tenkova Leopard

25.1.2023. u 12:03/ Danas.hr

Njemačka će isporučiti svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, objavila je u srijedu, prevladavajući nedoumice oko slanja teškog naoružanja koje Kijev vidi kao ključno za poraz ruske invazije, ali je Moskva smatrala bespotrebnom provokacijom, javlja Reuters.

Odluka Njemačke otvara put drugim zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da opskrbe Ukrajinu svojim zalihama tenkova Leopard.

"Ova odluka slijedi našu dobro poznatu liniju potpore Ukrajini koliko god možemo. Djelujemo usko koordinirano na međunarodnoj razini", rekao je Scholz u izjavi.

Cilj je bio brzo uspostaviti dvije bojne s tenkovima Leopard 2 za Ukrajinu, navodi se u priopćenju, dodajući da će Njemačka u prvom koraku osigurati 14 tenkova Leopard 2 iz vojnih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj započet će uskoro, a Njemačka će također osigurati logistiku i streljivo, rečeno je.

Njemačka će izdati odgovarajuće dozvole za prijenos partnerskim zemljama koje žele brzo isporučiti tenkove Leopard 2 iz svojih zaliha u Ukrajinu, rečeno je.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE IM SE SVIDJELO

Kijev kritizira Milanovića zbog izjave da Krim nikad više neće biti Ukrajina: 'To je neprihvatljivo'

Više s weba