'ljubav pobjeđuje'

Njemačke katoličke župe blagoslovile homoseksualne parove iako to Vatikan ne odobrava

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

'Osmjeli li se osam ili devet biskupa iz Njemačke i blagoslovi queer parove, ne vjerujem da će biti toliko kritika iz Rima', rekao je aktivist

12.5.2022. u 8:37/ Hina

Više od stotinu rimokatoličkih župa u Njemačkoj ovog je tjedna održalo bogoslužja tijekom kojih su blagoslovljeni homoseksualni parovi, unatoč tomu što je riječ o praksi koju službeni Vatikan ne odobrava, kao ni većina njemačkih biskupa.

Bogoslužja za osobe koje nisu heteroseksualne ili one čiji se rodni identitet razlikuje od spola koji su imali pri rođenju, dio su niza povijesnih reformi unutar crkve u Njemačkoj koja se našla na udaru Rima zbog svoje progresivne prirode.

Rainer Teuber, odgojitelj iz Essena i član LGBTQ inicijativa #OutInChurch i #liebegewinnt ("ljubav pobjeđuje") za dpa je rekao da se veseli "proslavi svoje veze u sklopu naše župe, s članovima obitelji i u krugu prijatelja."

"Osmjeli li se osam ili devet biskupa iz Njemačke i blagoslovi queer parove, ne vjerujem da će biti toliko kritika iz Rima", rekao je aktivist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Političke nesuglasice

EU pokrenula pravne korake protiv Mađarske i Poljske zbog prava LGBTQ osoba

Image
Političke nesuglasice

EU pokrenula pravne korake protiv Mađarske i Poljske zbog prava LGBTQ osoba

Teuber i njegov suprug Karl-Heinz Armeloh vjeruju u promjenu crkve iznutra, ali istodobno žele i da crkva prizna pogreške počinjene u prošlosti.

"Nitko mi nikada dosad nije prišao i rekao: Ovo je stvarno bilo s****e, pogriješili smo," rekao je.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Poziv na blagoslov queer parova širom Njemačke uslijedio je kao reakcija na dekret što ga je Vatikan izdao 15. ožujka.

Njime se naglašava crkvena zabrana koju bi trebali ispoštovati svi oni svećenici koji se zalažu za Božji blagoslov za homoseksualne parove, jer u dekretu stoji da "Bog ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina od 16 njemačkih svećenika i volontera organizirala je potpisivanje peticije koja je u svega nekoliko dana prikupila više od 2000 potpisa.

Ohrabreni odazivom, odlučili su poduzeti korak dalje i proglasiti 10. svibnja - datum odabran zbog povezanosti s Noom, s kojim je Bog u Bibliji sklopio savez poslavši mu u zalog dugu, simbol koji je usvojila i L.G.B.T.Q. zajednica - danom održavanja ceremonije blagoslova svih parova, a posebno onih koji žive u istospolnim zajednicama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAČINJENA ŠTETA CIVILIMA

Zbog izvješća WHO o humanitarnoj krizi u Ukrajini došlo je do spora između SAD-a i Rusije

Više s weba