'POSLALI SMO TENKOVE'

Njemački kancelar: 'Nećemo slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu'

Image

Olaf Scholz je naglasio kako će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini koliko god je to u njezinoj mogućnosti te da su do sada poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove Leopard. nNo, neće slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu

25.1.2023. u 15:00/ Hina

Njemački kancelar Olaf Scholz obrazložio je u srijedu u Bundestagu odluku vlade o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini te je istodobno isključio mogućnost slanja postrojbi i zrakoplova u Ukrajinu.

"Nećemo slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu. To smo već, isto kao i američki predsjednik Joe Biden, jasno dali do znanja još prije nekoliko mjeseci", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz odgovarajući na pitanja zastupnika.

Prije toga Scholz je obrazložio ranije danas objavljenu odluku vlade od slanju tenkova Laopard 2 Ukrajini te opravdao zadršku u donošenju ove odluke.

"Mi imamo rat u Europi i to ne daleko od Berlina. Zato je moj cilj od samog početka bio spriječiti proširenje tog rata na NATO članice. I zbog toga je ispravno da ove oružane sustave nikada ne bi isporučili sami, nego u prisnoj suradnji s našim partnerima", rekao je Scholz u Bundestagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OFENZIVA NA PROLJEĆE

Njemačka Ukrajini šalje tenkove, a sad će i SAD. Kremlj: 'Američki tenkovi će gorjeti kao i svi drugi'

Image
OFENZIVA NA PROLJEĆE

Njemačka Ukrajini šalje tenkove, a sad će i SAD. Kremlj: 'Američki tenkovi će gorjeti kao i svi drugi'

Njemačka vlada je prije toga objavila odluku o slanju 14 tenkova Leopard 2 te izdavanju dozvola za isporuku ovog oružja drugim zemljama.

Scholz se obratio i građanima Njemačke koji "brinu zbog ove odluke".

Upravo se čita

Image
boca zarade

Hrvatska naknada za povratnu ambalažu najniža je u Europi! Kod nas je 7 centi, u Finskoj 40

"Imajte povjerenja u moje i odluke njemačke vlade. Ja ću skrbiti za to da sve odluke budu i dalje donošene u dogovoru s međunarodnim partnerima", rekao je Scholz te dodao kako će i dalje pomagati Ukrajini ali tako da to neće povećavati rizike za Njemačku.

Njemački kancelar je objasnio kako će i dalje biti važno ne donositi ishitrene odluke kako bi se spriječio sukob Rusije i NATO-a, ali je dodao kako "nema matematičke" sigurnosti gdje počinje opasnost od eskalacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scholz je reagirao na kritike, koje su dolazile i iz redova stranaka vladajuće koalicije, da je Njemačka predugo čekala s odlukom o isporuci.

"Vrlo je važno da pod pritiskom ne donosimo ishitrene odluke nego da u punoj mjeri surađujemo s partnerima iz NATO-a", rekao je Scholz.

On je naglasio kako će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini koliko god je to u njezinoj mogućnosti.

"Njemačka će uvijek biti u prvim redovima kada se radio o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo do sada poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove Leopard", rekao je njemački kancelar.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE JE STALO

Najveći jednodnevni štrajk desetljeća: U Velikoj Britaniji prosvjeduje pola milijuna ljudi

Više s weba