TRALJAVA ORGANIZACIJA

Njemački Savezni ured za zapošljavanje na udaru kritika: stotine milijuna eura potrošeno na loše tečajeve jezika za izbjeglice

Image

Za hitne mjere Saveznog ureda za zapošljavanje glede učenja njemačkog bilo je predviđeno 100 milijuna eura, ali je na kraju ovaj program stajao preko 400 milijuna

28.3.2017. u 15:22/ Hina

Njemački Savezni ured za zapošljavanje nalazi se na udaru žestokih kritika zbog tečajeva njemačkog jezika za izbjeglice koji su se zbog slabe kvalitete pokazali neuspješnima, javlja u utorak javni servis NDR.

„Tečajevi jezika su bili organizirani traljavo, uz loš nastavni materijal i nastavno osoblje te neadekvatni prostor. Pojedini tečajevi su bili organizirani u kantinama“, stoji u izvješću NDR-a.

Za hitne mjere Saveznog ureda za zapošljavanje glede učenja njemačkog, a sve sa ciljem što brže integracije izbjeglica koje su u drugoj polovici 2015. stigle u Njemačku, bilo je predviđeno 100 milijuna eura, ali je na kraju ovaj program stajao preko 400 milijuna bez konkretnog rezultata.

„Kada se pročulo da država planira odvojiti velike svote za tečajeve jezika u posao su se uključili i oni koji nisu imali nikakvog iskustva s organizacijom tečajeva njemačkog. Zavladala je zlatna groznica, a posljedica je neadekvatna nastava njemačkog sa slabim ili gotovo nikakvim rezultatima“, rekla je za NDR voditeljica hamburškog Narodnog veleučilišta, ustanove koja između ostalog organizira i tečajeve njemačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji ured za zapošljavanje je u međuvremenu priznao greške u početnoj organizaciji tečajeva njemačkog jezika. Tako su u program bila uključena i djeca mlađa od 13 godina, iako je on bio namijenjen isključivo potrebama tržišta rada. Isto tako na nastavi nisu bile vođene liste nazočnosti.

„Savezni ured za zapošljavanje nije poduzeo nikakve mjere kako bi kontrolirao uspjeh ovih tečajeva“, proizlazi iz izvješća Državnog ureda za kontrolu financija. U Saveznom uredu se pravdaju kratkim rokovima u kojima je trebalo organizirati tečajeve njemačkog.

Upravo se čita

Image
VIDEO ZA POVIJEST

Prekrasne scene dolaze iz Dalmacije: Pogledajte kako su splitski gimnazijalci najavili utakmicu

„Kako bi u što kraćem roku u ovaj program privukli što više obrazovnih ustanova, svjesno smo izbacili naputke glede metodike, provedbe kao i kvalifikacije nastavnog osoblja“, priopćeno je iz Saveznog ureda za zapošljavanje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SHOPPING U SLOVENIJI

Kruh 3 eura, maslac skuplji nego kod nas. Bili smo u shoppingu u Sloveniji, evo što je susjedima napravila inflacija

Više s weba