Suspendirali Schengen

Nove gužve? Zbog summita G7, kontrole i na granici Slovenije i Italije

Image

Bregana, Granica

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kontrole će biti ciljane, a ne sustavne, a primjenjivat će od 10. do 30 svibnja

9.5.2017. u 10:10/ Vijesti.hr/Hina

Italija od srijede privremeno suspendira Schengenski režim na svojim granicama, pa će se nanovo uvesti kontrole na granici sa Slovenijom, što bi značilo da su mogući  novi povremeni zastoji na granicama. Kontrole se uvode zbog održavanja summita G7 u Taormini, na Siciliji, na kojemu se očekuje i američki predsjednik Donald Trump.

"Talijanski organi će opseg graničnog nadzora pri ulasku u zemlju i izlasku iz nje prilagođavati trenutnoj situaciji, a očekuju se selektivne kontrole na samoj granici ili uz nju", objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Kontrole će biti ciljane, a ne sustavne", navodi MUP i poziva građane da provjere svoje putne isprave.

Mjere privremene obustave Schengena talijanske vlasti primjenjivat će od 10. do 30 svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeni zastoji i čekanja, preusmjeravanja i prometna ograničenja mogući su na glavnim cestovnim i željezničkim linijama, a prvenstveno na  graničnim prijelazima Fernetiči i Vrtojba gdje od ulaska Slovenije u Schengen 2007. godine nema redovne policijske kontrole.

U slovenskoj policiji ističu da je riječ o privremenoj obustavi režima slobodnog kretanja unutar zone Schengena te da eventualno produljenje  graničnog nadzora na granici s Italijom, kakvo je nedavno ishodila Austrija na granici sa Slovenijom zbog sigurnosnih rizika i migracija, nije moguće niti predviđeno  propisima EU-a.

Upravo se čita

Image
za Danas.hr

Predsjednik suda u Sl. Brodu otkrio što je pisalo u dojavi o bombi koju su dobili

Slovenski list, međutim, piše da neki izražavaju skepsu prema sve češćoj praksi uvođenja kontrola na unutarnjih granicama Schegena.

"Mjere kontrole koje Italija uvodi zbog summita u Taormini ne mogu se opravdati realnom prijetnjom i pretjerane su", ocijenio je za "Dnevnik" slovenski europarlamentarac i nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kamo ćemo stići ako se svaki veći događaj  uzima kao razlog za zatvaranje granica", komentirao je Vajgl odluku Italije. Izrazio je bojazan da sve prelazi u "naviku" s kojom se Slovenija već susretala.

"Austrija ne želi niti čuti da ukine nadzor na slovensko-austrijskoj granici,  nastavljaju se i ulazne kontrole u njemačkoj pokrajini Bavarskoj prema Austriji, a odluke o kontroli granice stalno obnavljaju Danska i Švedska", kazao je Vajgl.

On strahuje da će i Italija, ubuduće, u nekim slučajevima zbog sličnih događaja zatvarati svoje granice prema drugim članicama Schengena.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljne prijetnje napadima

Šestero privedenih u Bruxellesu: sumnja se da su planirali terorističke napade na Silvestrovo

Više s weba