potukao se

Novi šokantan slučaj u Australiji. Dijete (13) držali u pritvoru 60 dana, od toga 45 proveo u samici

Image

Zatvor

Foto: Shutterstock / Ilustracija

U veljači je u javnost izašao slučaj drugog 13-godišnjaka s problemima u razvoju koji je pak 20 sati dnevno i to 78 dana bio zatvoren u ćeliji. Tamošnji zakon navodi naime kako svi zatvorenici imaju pravo na pristup svježem zraku i tjelovježbi i to minimalno dva sata dnevno

15.3.2023. u 7:45/ Danas.hr

Trinaestogodišnjak je u Australiji zbog manjih prekršaja proveo 60 dana u maloljetničkom zatvoru, ali od toga je 45 dana bio u samici, javlja BBC koji kaže da je ovo posljednji u nizu slučajeva koji podižu prašinu oko ljudskih prava u australskoj državi Queensland.

Dječak je inače u kontinuitetu proveo 22 dana u samici, a pritvoren je zbog tučnjave s drugim trinaestogodišnjakom.

U pritvoru je pak poplavio ćeliju vodom iz zahoda nakon što je zatražio pitku vodu, a ona mu je uskraćena, govori njegov odvjetnik koji smatra da dijete nije počinilo zločin već se radi o prekršajima.

Što se tiče vremena provedenog u samici, navodi kako ni sam ne zna razloge zašto je dijete toliko vremena pritvarano, ali pretpostavlja da je došlo do manjka zaštitara u zatvoru. U tom slučaju, u pitanje dovodi i drugu djecu koja su možda doživjela istu sudbinu, a za čije slučajeve nismo čuli.

Inače, u veljači je u javnost izašao slučaj drugog 13-godišnjaka s problemima u razvoju koji je pak 20 sati dnevno i to 78 dana bio zatvoren u ćeliji. Tamošnji zakon navodi naime kako svi zatvorenici imaju pravo na pristup svježem zraku i tjelovježbi i to minimalno dva sata dnevno.

Država priprema promjene zakona, ali upućeni smatraju kako će isti samo doprinijeti povećanju broja pritvorenih maloljetnika, a time stvoriti pritisak na zatvorski sustav.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ni šalabahter ne pomaže

VIDEO Posjet Banožića Ukrajini zasjenio njegov engleski: 'Bručal Russian aggression, agressor... I am konfizanc'

Više s weba