PODACI FRONTEXA

O njoj se više ne priča toliko, ali migrantska kriza i dalje opasno ljulja EU: Nikada više migranata, otvorene nove rute

Image
Foto: AP Images

Osobe koje su 2021. najčešće zatečene u ilegalnom prelasku granice su Sirijci, slijede Tunižani, Marokanci, Alžirci i Afganistanci

11.1.2022. u 16:15/ Hina

Broj ilegalnih ulazaka u EU prošle je godine dosegnuo skoro 200 tisuća, što je najveći broj od 2017., a najveće povećanje zabilježeno ja na zapadnobalkanskoj ruti od čak 125 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je u utorak Frontex.

Broj je u odnosu na predpandemijsku godinu, 2019., veći za 36 posto, a u odnosu na 2020. godinu 57 posto, kaže europska agencija za obalnu i graničnu stražu.

Najveći broj ilegalnih prelazaka granice zabilježen je preko centralnomediteranske rute, preko 65 tisuća prelazaka, što je povećanje od 83 posto u odnosu na 2020. Slijedi zapadnobalkanska ruta gdje je zabilježeno preko 60 tisuća ilegalnih prelazaka, 125 posto više nego 2020.

Slijede istočnomediteranska i zapadnoeuropska ruta na kojima je zabilježen porast od 0,5, odnosno 6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASILA SE POLICIJA

Nigerijci tvrde da su oteti iz Hrvatske. MUP: 'Ne možemo govoriti o okolnostima kako su se našli u BiH'

Image
OGLASILA SE POLICIJA

Nigerijci tvrde da su oteti iz Hrvatske. MUP: 'Ne možemo govoriti o okolnostima kako su se našli u BiH'

Na novoj ruti, koja ranije nikada nije bila korištena, na istočnim granicama s Bjelorusijom, zabilježeno je blizu osam tisuća ilegalnih prelazaka, što je povećanje od 1069 posto.

Osobe koje su 2021. najčešće zatečene u ilegalnom prelasku granice su Sirijci, slijede Tunižani, Marokanci, Alžirci i Afganistanci.

Upravo se čita

Image
82-godišnja pješakinja

Nakon prometne nesreće, u vinkovačkoj bolnici preminula starija žena

Kao i 2020. godine i prošle godine žene su činile manje od 10 posto među ilegalnim migrantima, što je značajan pad njihova udjela u odnosu na 2019., navodi Frontex. Udio maloljetnika među njima ostao je u velikoj mjeri isti.

Na centralnomediteranskoj ruti najčešće su ilegalno prelazili Tunižani, a slijede ih Egipćani, kojih je bilo sedam puta više nego 2020. Nakon toga slijede migranti iz Bangladeša, Alžira i Maroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zapadnobalkanskoj ruti rastao je broj ilegalnih prelazaka do rujna prošle godine, a nakon toga blago je padao.

Većina njih koji su zatečeni u ilegalnom prelasku nalazila se od ranije u tom području odakle višekratno pokušavaju ući na teritorij EU-a i dalje do željenog odredišta, navodi Frontex.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Anonimni dobročinitelj

"Čudesna torba" sa 100.000 eura našla se na vratima jednog njemačkog hospicija

Više s weba