Otkriva 'tko je taj'

O prebijanju migranata u Hrvatskoj švicarska javna TV: EU-parlament će se pobrinuti da EK i Hrvatska ovo objasne

Image

Scena sa snimke Potrage o policijskoj brutalnosti nad migrantima iz listopada 2021.

Foto: RTL

Iskusni dopisnik SRF-a iz Bruxellesa objašnjava da Europarlament zbog ovakvog nasilja odnedavno oštro udara po EK, te što će EK i RH sad sve morati

7.10.2021. u 13:00/ Sergej Županić

Hrvatski RTL sinoć je u svojoj emisiji Potraga objavio reportažu sa snimkama brutalnog premlaćivanja migranata i tražitelja azila na granici Hrvatske, te njihovog protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o zajedničkom novinarskom istraživačkom projektu koji je trajao osam mjeseci.

Osim RTL-a iz Hrvatske, u projektu je bio niz drugih renomiranih medija iz Europe, od Der Spiegela do švicarskog SRF-a. Već tokom večeri šokantne snimke maltretiranja ljudi od strane zlostavljača u uniformama i s opremom Interventne policije Hrvatske, prenijeli su brojni drugi mediji iz Europe.

Dan poslije SRF donosi follow up sa svojim dopisnikom iz Bruxellesa Charlesom Liebherrom, kojega inače već godinama izrijekom predstavlja javnosti kao "naš čovjek iz Bruxellesa", a koji sada objašnjava u kakvoj su sada situaciji i Europska komisija i Hrvatska nakon objava batinanja na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISTRAŽIVANJE VODEĆIH EUROPSKIH MEDIJA

VIDEO Potraga u posjedu ekskluzivnih snimki: Iživljavaju se na migrantima, mlate ih palicama i tjeraju iz Hrvatske

Image
ISTRAŽIVANJE VODEĆIH EUROPSKIH MEDIJA

VIDEO Potraga u posjedu ekskluzivnih snimki: Iživljavaju se na migrantima, mlate ih palicama i tjeraju iz Hrvatske

Liebherr danas objašnjava da EU i inače "ima problem s time" kad se migrante protjeruje iz EU-a uz nasilje, čime se krše zakoni samog EU-a.

"Kad Hrvatska ili neka druga članica EU-a (te zakona) krši, EK može protiv te zemlje pokrenuti postupak povrede Sporazuma."

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

"U stvarnosti je to ipak visokopolitizirano i komplicirano. EK za to treba podršku jasne većine članica EU-a", dodaje i tumači da toga naprosto nema.

Liebherr je dalje objasnio ulogu Frontexa, agencije EU-a za kontrolu granica, samim time i njegovu odgovornost za sve što se događa na vanjskim granicama Unije. Frontex na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nema svojih ljudi. Ali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Frontex podržava hrvatsku kontrolu granice satelitskim snimkama, zračnim nadzorom, izobrazbom itd. Frontex se naprosto mora tako organizirati da se nadzire rad pograničnih službenika Hrvatske, primjerice u vezi poštovanja temeljnih ljudskih prava."

"Zbog toga EU-parlament odnedavno vrlo oštro kritizira Frontex, jer su te unutarnje kontrole vrlo slabe. Postalo je sasvim jasno da ovdje očito postoje sukobi interesa", rekao je Liebherr.

On u tom dijelu zapravo govori o tome da postoje s jedne strane interesi EU-a za dosljednom zaštitom ljudskih prava kao najvažnije vrijednosti EU-a, dok s druge strane postoji i interes EU-a za dosljednom zaštitom svoje vanjske granice.

Zašto bi tu došlo do "sukoba interesa" i tko je taj tko u toj kombinaciji čini ono što ne bi smio, postaje jasno iz njegovog daljnjeg odgovora kolegi iz SRF-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska komisija će se morati opravdati. Parlament EU-a se već dugo vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem i provodi i vlastite unutarnje istrage. Pobrinut će se za to da se Europska komisija izjasni i da interno skupa s Hrvatskom razjasni jesu li ove optužbe istinite."

Više s weba

Pročitajte još

Image
'KRIM JE RUSIJA'

Medvedev: 'Ako Ukrajina napadne Krim osvetit ćemo se, nećemo birati oružje'

Više s weba