republikanci dižu histeriju

Obama: 'Ne smijemo paničariti! Pozivi na različit tretman kršćana i ostalih su šokantni'

Image
Foto: AP

Barack Obama oštro je napao republikance koji su istaknuli kako žele privremeno ukinuti prihvat sirijskih izbjeglica u SAD

18.11.2015. u 9:07/ Hina

Američki predsjednik Barack Obama osudio je u srijedu 'histeriju' koja je zahvatila SAD oko opasnosti po sigurnost koju bi predstavljale sirijske izbjeglice, optužujući republikance da se boje 'udovica i siročadi'.

U sklopu gospodarskog summita u Manili, predsjednik je bio vrlo oštar spram oporbe nakon što su republikanci američkog Kongresa objavili da bi željeli privremeno ukinuti prihvat sirijskih izbjeglica u SAD, spominjući sirijsku putovnicu pronađenu blizu samoubojice u Parizu.

Pozivi na različit tretman kršćana i ostalih 'šokantni su i suprotni američkim vrijednostima', rekao je američki predsjednik ocjenjujući da ta predizborna debata odgovara IS-u.

"Ne mogu zamisliti moćnije sredstvo novačenja u IS od dijela retorike iz te debate", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje spriječiti nego liječiti", objasnio je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nakon tri dana eskalacije političke retorike u SAD-u. Više od polovice guvernera saveznih država i većina republikanskih kandidata u Bijeloj kući protivi se prihvatu sirijskih izbjeglica.

"Neki članovi oporbe u SAD-u igraju na kartu straha da bi skupiti političke bodove ili unaprijedili svoju kampanju i to je neodgovorno. To mora prestati jer je neodgovorno", rekao je američki predsjednik.

Upravo se čita

Image
hlađenje u bilicama

Bivši policajac i boksač smrskao mladiću lice uhićen i poslan u pritvor na mjesec dana

"Ne smijemo se prepustiti strahu i panici kao odgovoru na teroristički napad", dodao je on.

"Ne donosimo pravilne odluke ako su utemeljene na histeriji ili preuveličavanju opasnosti", naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća je izvršila pritisak na guvernere 34 saveznih država da izbjegavaju mjere koje bi blokirale dolazak izbjeglica.

Vlasti su izvijestile guvernere o vrlo rigoroznom postupku kontrole propuštanja migranata koji traje gotovo 90 minuta, naglasila je Bijela kuća.

"Izbjeglice su podvrgnuti najstrožem mogućem postupku. Obavještajne službe ih u potpunosti odobravaju", rekao je Obama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Razgovarali su

Putin i Lukašenko došli do dogovora: Povlači se ruska vojska s bjeloruske granice

Više s weba