planira održati obećanje

Obama o slanju specijalnih snaga u Siriju: 'Naši vojnici neće biti na prvoj liniji bojišnice protiv ISIL-a'

Image

Barack Obama

Foto: AP Images

Vojnici će biti u misiji "uvježbati, savjetovati i pomoći", rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50

3.11.2015. u 7:45/ Hina

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da dolazak 50-ak pripadnika američkih specijalaca kao savjetnika oporbenih boraca protiv Islamske države (IS) neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni rod vojske. 

"Imajte na umu da smo već upotrijebili specijalne snage i ovo je zapravo samo produljenje onoga što već činimo", rekao je Obama u intervjuu za "NBC Nightly News".

Bio je to prvi Obamin komentar otkako su u petak Sjedinjene Države objavile da će u Siriji rasporediti pripadnike specijalnih snaga.

"Ne dovodimo američke vojnike na prvu linije bojišnice protiv ISIL-a", rekao je Obama.
Naglasio je da je bio "dosljedan" u obećanju da se SAD neće boriti kao što je činio u Iraku, bataljunima i okupacijama jer "se time ne rješava problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnici će biti u misiji "uvježbati, savjetovati i pomoći", rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50.

Dovođenje američkih vojnika na sirijsko tlo preokret je pošto je dulje od godinu dana SAD predvodio misiju zračnih udara protiv IS-a. U televizijskom obraćanju u rujnu 2013., Obama je rekao da 'američka čizma neće stupiti na sirijsko tlo.'  U 2014. je isticao da neće slati "borbene vojnike" u Siriju.

Upravo se čita

Image
muška krunica

Batarelo o klečanju na Trgu: 'Trg smo već zauzeli. Duhovno ćemo osvajati cijelu Hrvatsku, časna riječ'

Obamina je administracija pod pritiskom da pojača američku borbu protiv IS-a, napose od propasti američkog vojnog programa "uvježbaj i naoružaj" tisuće sirijskih pobunjenika.

Rusija i Iran pojačali su vojnu potporu njihovu savezniku predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika koja je počela prije četiri i po godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
uplitanje u politiku

Kaptol zbog političke poslanice sisačkog biskupa Košića očekuje reakciju pape

Više s weba