odobrio vladimir putin

Obavještajni izvori tvrde: Rusija već ovaj tjedan kreće u potpuni napad na Alep!

Image

Vladimir Putin

Foto: AP

'Vladimir Putin će iskoristiti činjenicu što se SAD nalazi u finišu predsjedničke kampanje i pokrenuti sveobuhvatni napad na Alep'

31.10.2016. u 10:53/ Vijesti.hr

Vladimir Putin će iskoristiti činjenicu što se SAD nalazi u finišu predsjedničke kampanje i pokrenuti sveobuhvatni napad na Alep, govore obavještajni izvori, a prenosi ih The Times.

"Putin bi mogao početi napad već ovaj tjedan", rekli su obavještajni izvori za The Times sinoć, prenosi Metro.

Kao glavni dio tog napada, Rusija bi trebala koristiti nosač zrakoplova koji se već nalazi u Mediteranu. Napad kojeg Rusi navodno pripremaju mogao bi biti poražavajući za oko 275 tisuća ljudi koji žive u tom području.

Inače, silovite borbe vodile su se u nedjelju u zapadnim predgrađima Alepa, trećeg dana ofenzive pobunjeničkih skupina koje nastoje prekinuti opsadu pod kojom sirijski režim drži grad, pri čemu je u raketiranju oporbe poginulo 38 civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunjenici su usto u nedjelju optuženi da su se koristili "otrovnim plinom", pišu službena glasila koja javljaju o 35 slučajeva gušenja u četvrtima pod vladinom kontrolom.

Ofenziva koju je u petak povela koalicija islamističkih i džihadističkih pobunjenika, ima zadaću prekinuti opsadu pod kojom režim Bašara al Asada drži oporbene četvrti.

Upravo se čita

Image
Vela luka

Vraćali se iz noćnog izlaska, vozač poginuo, suvozač lakše ozlijeđen

Zauzimanje Alepa - podijeljenog na pobunjeničke četvrti na istoku i režimske na zapadu - presudno je za zaraćene strane kako bi učvrstile vlast na sjeveru Sirije kojom od 2011. bjesni građanski rat u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi.

Od petka je "38 civila poginulo a 250 je ranjeno pošto su pobunjenici ispalili stotine raketa i granata na zapadne četvrti Alepa", javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, više od 64 pobunjenika i najmanje 55 pripadnika režimskih snaga i njihovih saveznika poginulo je u sukobima, navodi SOHR.

Opservatorij navodi da su "borbe dosegnule vrhunac" u Dahijet al-Asadu, vladinoj četvrti na jugozapadu Alepa, gdje su pobunjenici u petak  napredovali zauzevši glavninu sektora, nakon čega su ih režimske snage djelomično potisnule.

Službena agencija Sana optužila je "terorističke skupine", kako naziva pobunjenike, da su "četvrt Hamdanije gađale otrovnim plinom", navodeći "35 slučajeva gušenja" te slučajeve "grčenja mišića" i "širenja zjenica".

Ravnatelj sveučilišne bolnice u Alepu, Ibrahim Hadid, u izjavi za sirijsku javnu televiziju optužio je "teroriste" da su se koristili klorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prorežimski vojni izvor priznao je da je pobunjenička ofenziva "sveobuhvatna i dobro koordinirana", ali da pobunjenički borci nisu napredovali, osim u četvrti Dahijet al- Asad.

"Koriste se raketama GRAD i autobombama, a pomažu im strani borci", dodao je.

UN-ov posebni izaslanik za Siriju, Staffan de Mistura rekao je u nedjelju da je "užasnut" i "zgrožen" količinom granata i raketa kojima su naoružane oporbene skupine neselektivno gađale civilne četvrti na zapadu Alepa u zadnjih 48 sati.

U priopćenju objavljenom u Ženevi Mistura dodaje da vjerodostojne informacije govore o "velikom broju poginulih civila, među kojima je više djece, i o stotinama ranjenih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji misle da će ovako probiti opsadu istočnog Alepa, moraju znati da ništa ne opravdava prekomjernu i neselektivnu uporabu oružja, pa i teškog, u sektorima u kojima žive civili, što bi se moglo smatrati ratnim zločinom", dodao je UN-ov posebni izaslanik.

Usto je opetovao osudu UN-ova glavnog tajnika zbog nedavnih napada na škole u obama dijelovima grada i bombardiranja civilnih četvrti.

"Civili su u obama dijelovima Alepa dovoljno patili zbog sterilnih, ali smrtonosnih pokušaja da se zauzme Alep", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Novi detalji

Pucnjava u blizini sinagoge u Jeruzalemu: Najmanje sedmero poginulih, policija ubila napadača

Više s weba