BIJELA KUĆA:

'Obavjestili smo predsjednika Bidena o sudaru aviona i drona. Pričat ćemo s ruskim kolegama'

Image
Foto: Leon Neal/Pool via AP

Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom

14.3.2023. u 20:13/ Hina

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 "Reaper" i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

"Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9", priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji.

Image
Iznad crnog mora

Ruski borbeni avion sudario se s američkim dronom: 'Namjerno su to učinili'

Image
Iznad crnog mora

Ruski borbeni avion sudario se s američkim dronom: 'Namjerno su to učinili'

"Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice."

Moskva zasad nije komentirala incident.

Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Iako je bilo drugih takvih presretanja ovo je bilo vrijedno pažnje jer je bilo "nesigurno i neprofesionalno" i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby.

"State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja", rekao je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ni šalabahter ne pomaže

VIDEO Posjet Banožića Ukrajini zasjenio njegov engleski: 'Bručal Russian aggression, agressor... I am konfizanc'

Više s weba