SUĐENJE 'NDRANGETHI

Od trgovine drogom, kamatarenja do pranja novca: Počinje najveće suđenje talijanskoj mafiji u povijesti

22.9.2020. u 19:21/ Andrijana Čičak Božić

Uz stotine mafijaških šefova, uhićeni su i političari, odvjetnici, računovođe, bivši parlamentarac, kao i šef lokalne policije

U Italiji se bliži početak jednog od najvećih suđenja dosad, onog protiv moćne mafijaške organizacije Ndranghete. Nakon odgode prije tjedan dana, pripremno ročište održano je jutros u sudnici u rimskom zatvoru, i to zato što u Kalabriji nema dovoljno velike sudnice.

Sud će do kraja listopada odlučiti o optužnici protiv više od 450 mafijaša i njihovih pomoćnika za kaznena djela ubojstva, trgovine drogom i kamatarenja.

U bunker sudnici rimskog zatvora stotine odvjetnika - osumnjičeni u kavezima - obavljaju se tehničke pravne pripreme za povijesnu sudsku bitku protiv moćne Ndrangete.

"Nažalost, vremenski smo ograničeni, s obzirom da imamo 456 osumnjičenih, a moramo završiti pripremna ročišta do kraja listopada", rekao je Aldo Ferraro, odvjetnik obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Okrutni kriminalci

Italija se priprema za povijesno suđenje mafijaškom klanu 'Ndrangheti: 'To je rat'

Image
Okrutni kriminalci

Italija se priprema za povijesno suđenje mafijaškom klanu 'Ndrangheti: 'To je rat'

Uz stotine mafijaških šefova, uhićeni su i političari, odvjetnici, računovođe, bivši parlamentarac, kao i šef lokalne policije. Operacija se provodila i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švicarskoj. Sve je vodio protumafijaški tužitelj Nicola Gratteri,koji se koncentrirao na nekoliko obitelji s juga Italije.

"Najvažnija obitelj je obitelj Mancuso sa sjedištem u provinciji Vibo Valentia, koja se proširila na 12 regija Italije i u Južnoj Americi. Obitelj je najvišeg ranga u klanu 'Ndrangheta. Govorimo o eliti 'Ndranghete", izjavio je Nicola Gratteri, glavni tužitelj.

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

Kalabrijski tužitelj Grateri redovito prima prijetnje smrću, a već 30 godina je pod policijskom zaštitom.

"Ali nastavljamo dalje jer za nas, mene, nema smisla živjeti poput kukavice", poručio je Gratteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ndrangeta je nadmašila poznatiju sicilijansku Cosa Nostru zahvaljujući kontroli nad europskom trgovinom kokainom. Bave se od trgovine i proizvodnje droge, do iznuda, kamatarenja i pranja novca. Godišnja zarada 60 do 100 milijardi eura - više od hrvatskog godišnjeg bruto prozvoda.

"'Ndrangheta je u ovom trenutku najopasnija i zasigurno najbogatija mafijaška organizacija na svijetu i jedina je mafija prisutna na svim kontinentima. Vrlo tvrdokorna, okrutna i surova", rekao je Gratteri.

Suđenje se uspoređuju s onim iz 1986 protiv Cose Nostre, nakon kojeg se klan iako i dalje jak, nikad do kraja nije oporavio. Za ovo suđenje u Kalabriji gradi se nova bunker sudnica, najveća na svijetu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odluka je pala?

Tjedan dana do izbora: Bidenu prednost u anketama, Bloomberg donirao 15 milijuna njegovoj kampanji

Više s weba