dobio novčanu kaznu

Odbijena Bolsonarova žalba na rezultate izbora, nije predočio nikakve dokaze za svoje tvrdnje

Image
Foto: Shutterstock

Lulinu pobjedu ratificirao je viši izborni sud, a sada su i službeno odbačene Bolsonarove primjedbe

24.11.2022. u 9:26/ Danas.hr

Čelnik brazilskog izbornog suda nije dopustio da predsjednika na odlasku Jair Bolsonaro promijeni rezultate izbora koje je u listopadu izgubio. Alexandre de Morales, sudac Vrhovnog suda, uz to je novčano kaznio Bolsonarovu koaliciju sa 4.3 milijuna dolara zbog neutemeljene žalbe, piše Guardian.

Bolsonare tvrdi kako je izgubio izbore jer su neki strojevi za brojenje glasačkih listića nisu bili ispravni, pa te listiće ne bi trebalo uvažiti. Njegova koalicija tvrdi da je revizija drugog kruga održanog 30. listopada između Bolsonara i Lule pronašla "znakove nepopravljivog kvara" u nekim elektroničkim strojevima za glasovanje.

Image
izgubio izbore

Bolsonaro i dalje ne priznaje poraz: Dva dana šutio, a s budućim predsjednikom - ni riječi

Image
izgubio izbore

Bolsonaro i dalje ne priznaje poraz: Dva dana šutio, a s budućim predsjednikom - ni riječi

De Moraes je izdao prethodnu odluku u kojoj je ukazivao da bi Bolsonarova stranka mogla trpjeti ako dovode ovu tvrdnju do suda, te je od stranke zahtijevao dodatne informacije, koje je stranka odbila dati.

Profesor političkih znanosti Mauricio Santoro kaže kako je De Moraes’ ovom presudom političkoj eliti pokazao da je njihova igra gotova. Dovođenje u pitanje izborih rezultata nije fer i ljudi i institucije koji to čine bit će kažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lulinu pobjedu ratificirao je viši izborni sud, a priznali su je i vodeći brazilski političari i međunarodni saveznici. Sam Bolsonaro ovlastio je svoju vladu da počne s pripremama za predsjedničku tranziciju u danima nakon drugog kruga izbora u listopadu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pentagon objavio snimke

Bivši senator nije iznenađen snimkama NLO-a: 'Američki narod zaslužuje biti informiran'

Više s weba