DALI OBJAŠNJENJE

Oglas za posao izazvao bijes Balkanaca. Traže se čistači/ce, ali nikako ne smiju biti iz ove države

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Uvjeti za upis su iskustvo u čišćenju, besprijekorna reputacija, odslužen vojni rok za muškarce, austrijsko državljanstvo ili državljanstvo države članice EU

3.8.2022. u 12:42/ RTL Vijesti

Oglas za posao u školi u Donjoj Austriji izazvao je buru reakcija jer za na oglas za posao ne mogu prijaviti državljani BiH, piše Fenix Magazin.

Škola u okrugu St. Pölten-Land traži čistačicu/čistača na 15 sati tjedno. Nakon šest mjeseci na određeno vrijeme moguć je radni odnos na neodređeno vrijeme.

Posao zahtijeva samostalno provođenje poslova čišćenja i poštivanje higijenskih normi.

Uvjeti za upis su iskustvo u čišćenju, besprijekorna reputacija, odslužen vojni rok za muškarce, austrijsko državljanstvo ili državljanstvo države članice EU uz odgovarajuće znanje njemačkog jezika, ali ne i građani BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada iznosi 1.790,20 EUR bruto za 40 sati tjedno.

"Kao građani Bosne i Hercegovine, ne smijete čak ni raditi kao čistačica u Donjoj Austriji", poručio je jedan korisnik Twittera.

Upravo se čita

Image
'HOĆE NAM SE ISPRIČATI'

Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

Image
u slavonskom brodu

Sveučilište raspisalo natječaj, tražili spremačice da rješavaju ispit: 'A onda i motivacijski razgovor'

Image
u slavonskom brodu

Sveučilište raspisalo natječaj, tražili spremačice da rješavaju ispit: 'A onda i motivacijski razgovor'

Prema pokrajini Donjoj Austriji, oglas za posao temelji se isključivo na Zakonu o ugovornim službenicima Donje Austrije. Trenutačno postoje vrlo slični oglasi za posao, primjerice za nadzornika slobodnog vremena za suca u Sankt Pöltenu ili za radno mjesto pomoćnika u kuhinji. Državljanstvo EU također bi bilo potrebno za naukovanje u Klagenfurtu i ured za nadzor parkirališta u Grazu.

„Oglasi za slobodna radna mjesta izrađuju se u skladu sa Zakonom o ugovornim službenicima u općinama Donje Austrije. Pridržavamo se ovog zakona – kao i svaka druga zajednica,” rekao je gradonačelnik Fritz Ofenauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsurda, naravno, ima i kod nas. Tako je prošli mjesec Sveučilište u Slavonskom Brodu raspisalo niz natječaja kojima traži nove suradnike od kojih su tri bila spremači/ce. Od onih koji su se prijavili na natječaj, osim prilaganja precizno definirane dokumentacije, očekivalo se da prođu niz neobičnih provjera…

Oni koji su prošli prvi krug, morali su i u drugi krug testiranja. Prije samog intervjua, čistačice su morale proći pisani dio ispita koji se sastojao od dvadeset pitanja od kojih je velik dio pitanja bio potpuno nebitan u odluci o tome tko će posao spremačice obavljati najbolje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'U RUKAMA WASHINGTONA'

Kremlj: 'Biden ima ključ za prekid ukrajinskog rata, ali ga ne želi iskoristiti'

Više s weba