širi se pokret 'Ne mogu disati'

Opsadno stanje u Americi nakon ubojstva Georgea Floyda: Pljačke, palež i sukobi s policijom

Image
Foto: AP

Prosvjedi su izbili zbog te smrti o kojoj je javnost doznala putem videosnimke prolaznika

30.5.2020. u 8:53/ Hina

Tisuće prosvjednika opkolile su područje Barclays Center u New Yorku pošto su se prosvjedi proširili diljem Sjedinjenih Država nakon ubojstva Georgea Floyda, crnca iz  Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom bijelog policajca. 

U petak je uhićen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd,  koji je jecao "molim vas, ne mogu disati", ubrzo preminuo.

Image
Foto: AP
Image
AP

Prosvjedi su izbili zbog te smrti o kojoj je javnost doznala putem videosnimke prolaznika, a u incident su umiješana četvorica gradskih policajaca.

Policija je u petak navečer privela brojne prosvjednike na masovnim demonstracijama u njujorškoj četvrti Brooklyn, ukrcavajući prosvjednike s lisicama u gradske autobuse koji su bili poredani na Aveniji Atlantic. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su održali bdijenje i skup na Manhattanu zahtijevajući zakon kojim bi se zabranila policiji primjena zahvata kojim je ugušen 2014. Eric Garner, koji je također bio crnac.

Image
Foto: AP
Image
AP

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Upravo se čita

Image
Grad raspisao natječaj

Potraga doznaje - Uskok istražuje posao s otpadom u Varaždinu. Sve namjestili poduzetniku?

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Image
Foto: AP
Image
AP

ATLANTA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U strastvenom govoru Bernice King, najmlađa kći Martina Luthera Kinga Jr., ikone borbe za građanska prava, molila je ljude da se vrate svojim kućama pošto je više od 1000 prosvjednika marširalo gradom i blokiralo promet. 

"Jedini put da prebrodimo ovo nije nasilje", rekla je Bernice King u rodnome gradu svoga oca. "Učinimo to na nenasilan način kada se obračunavamo sa zlom našeg vremena". 

King je bio ubijen 1968. godine to jest godinu dana nakon što su se pobune proširile velikim američkim gradovima. 

Demonstracije u Atlanti postale su kaotične i povremeno nasilne. U središtu grada prosvjednici su palili vatre blizu sjedišta tv kanala CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje je jedno policijsko vozilo izgorjelo među nekoliko zapaljenih. Prozori su smrskani na zgradi CNN-a i okolnih trgovina. Policija je intervenirala, a prosvjednici su na nju bacali boce.

MINNEAPOLIS

Stotine prosvjednika u 20 sati navečer prkosile su policijskom satu i okupile se na ulicama oko policijske postaje zapaljene prethodne noći. 

"Ovdje smo jer smo mi, kao generacija, shvatili da se stvari moraju mijenjati", rekao je jedan od njih,  Paul Selman, 25-godišnji crnac koji je upravo stekao diplomu iz engleskog jezika u Minnesoti. "Trebamo mir". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši roditelji i djedovi i bake umorni su gledajući kako im stalnu umiru djeca i zato moramo zasukati rukave i izboriti bolju budućnost".

Image

Minneapolis gori zbog smrti nenaoružanog čovjeka: Prosvjednici zapalili policijsku postaju!

Fotogalerija
Image

Minneapolis gori zbog smrti nenaoružanog čovjeka: Prosvjednici zapalili policijsku postaju!

Fotogalerija

DETROIT

Stotine prosvjednika u automobilskoj prijestolnici pridružile su se kasno u petak poslijepodne "Maršu protiv policijske brutalnosti". 

Mnogi su izvikivali "Nema pravde, nema mira". Među transparentima nosili su i poruku "Neću prestati vikati sve dok svi ne budu mogli slobodno disati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DENVER

U Denveru su drugi dan prosvjedovale stotine mirnim maršom kroz središte grada tražeći pravdu za ubijenog Floyda. 

U četvrtak navečer policija je u Denveru intervenirala suzavcem i gumenim metcima jer su bila vandalizirana parkirana vozila te je privela 13 prosvjednika.

HOUSTON

Stotine ljudi u Houstonu okupile su se u petak navečer na prosvjed koji je organizirala skupina "Black Lives Matter" (Životi crnaca važni su). Izvikivali su "Ne mogu disati" i "Nema pravde, nema mira". 

LOUISVILLE

Nakon nasilne noći u Louisvilleu u kojoj je nastrijeljeno bilo najmanje sedam osoba, policija je u tome gradu bila dobro pripremljena za nove prosvjede nakon ubojstva Floyda i nekoliko drugih ljudi. Među njima je i  Breonna Taylor, crnkinje ustrijeljena u svom stanu u svome rodnom gradu Louisvilleu u ožujku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba