po četvrti put

Orban izabran za premijera i najavio izgradnju kršćanske demokracije 21. stoljeća

Image
Foto: AP Images

Govoreći o migrantskom pitanju, rekao je kako "tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu radi kako bi se migracija proglasila temeljnim ljudskim pravom"

10.5.2018. u 18:01/ Hina

Viktor Orban u četvrtak je izabran u parlamentu po četvrti put za premijera Mađarske, a u svom inauguracijskom govoru najavio je izgradnju kršćanske demokracije 21. stoljeća koja čuva tradicionalnu obitelj, bori se protiv antisemitizma i ne može bez Europske unije, no one koja je savez slobodnih nacija. 

Orbanova stranka Fidesz je s manjim koalicijskim partnerom na parlamentarnim izborima 8. travnja osvojila 133 od 199 mjesta u parlamentu, čime mu je osiguran treći uzastopni, a ukupno četvrti premijerski mandat. Dvotrećinska većina stranci omogućuje i izmjenu ustava. 

U četvrtak je u parlamentu ponovno imenovan premijerom s 134 glasa "za" i "28" protiv. Neke stranke su bojkotirale sjednicu. 

Mađarski čelnik je u svom inauguracijskom govoru nakon glasovanja iznio svoju konzervativnu viziju budućnosti države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto propale liberalne demokracije... izgradit ćemo kršćansku demokraciju 21. stoljeća koja garantira ljudsko dostojanstvo, slobodu i sigurnost, štiti rodnu ravnopravnost, tradicionalan model obitelji jednog muškarca i jedne žene, sputava antisemitizam, čuva našu kršćansku kulturu i daje našoj naciji priliku da preživi i napreduje", poručio je Orban koji je na premijersku funkciju ponovno stupio 2010. godine, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Orban je na toj je dužnosti bio i između 1998. i 2002. godine. 

"Znam da mnogi smatraju kako je to nemoguće, no mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad", istaknuo je. 

Upravo se čita

Image
ISKUSTVA DRUGIH

Hoće li cigarete u Hrvatskoj uskoro koštati 45 kuna? Doznajte gdje kutija već danas košta 200

"Moramo živjeti s ponosom i dostojanstvom države koja razumije da su Mađari više dali svijetu nego što su dobili", rekao je Orban, otkrivši kako želi uvjeriti susjedne države da se ujedine i Panonsku nizinu učine "najsigurnijim i najbrže rastućim" ekonomskim, trgovinskim i prometnim područjem u Europi. 

"Posljednjih smo godina više puta iznova pokazali da se ne treba bojati Mađara - tkogod surađuje s nama profitira", zaključio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na Europsku uniju, ustvrdivši kako Budimpešta "treba taj savez i on treba" Mađarsku, no kako će njegova vlada zastupati pogled da taj blok treba funkcionirati kao skup slobodnih država. 

EU se "treba odreći svojih delirijskih noćnih mora o sjedinjenim europskim državama... i vratiti se u stvarnost", poručio je Orban. 

Govoreći o migrantskom pitanju, rekao je kako "tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu radi kako bi se migracija proglasila temeljnim ljudskim pravom", piše MTI

"Zbog toga nam žele oduzeti pravo da samostalno odlučujemo koga ćemo primiti".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
šokantan događaj

Slavni književnik Salman Rushdie nakon napada je na respiratoru i ne može govoriti: 'Vjerojatno će izgubiti oko'

Više s weba