Raskol među najjačima

Orban podijelilo Europsku pučku stranku: Šef pučana kaže da je pretjerao, no naš HDZ se ne slaže

12.9.2018. u 18:27/ Andrijana Čičak Božić

Iako je izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj moraju podržati sve zemlje članice

Dvije trećine zastupnika prihvatilo je izvješće eurozastupnice nizozemskih Zelenih, Judith Sargentinikojim se otvora put za političke sankcije prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Tako je uvjerljivom dvotrećinskom većinom Europski parlament glasao je za disciplinske mjere protiv Mađarske, zbog kažu, nepoštivanja temeljnih europskih vrijednosti. 

"Za" je bilo 448 zastupnika, 197 je bilo protiv, a njih 48 suzdržano. Od 10 prisutnih hrvatskih europarlemantaraca pet je bilo protiv, a pet za izvješće. Vlast Viktora Orbana optuživana je za napade na medije, manjine i vladavinu prava, što je Orban redovno odbacivao. Iz Mađarske su odluku nazvali prijevarom i najavili da će ju pravno osporiti. 

Odmah je reagirala i službena Budimpešta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske. Odluka je donesena na prijevaru i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", rekao je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Dok službena Budimpešta najavljuje osporavanje odluke, Mađari nisu iznenađeni.

Upravo se čita

Image
Paket kod policije

Ukrajinsko veleposlanstvo u RH dobilo paket sa životinjskim očima! Oglasila se policija

"Zasigurno sankcije neće donijeti ništa dobro, ali oni na neki način moraju regulirati tog patuljka", kažu Mađari.

"Vrlo je važno da cijeli svijet sazna da je on stvarno diktator", čulo se danas na ulicama Budimpešte.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje o Mađarskoj podijelilo je Europsku pučku stranku, najjaču u Parlamentu, čiji je član i Orbanova stranka Fideš. Dok je čelnik pučana stava da je Orban pretjerao, hrvatski članovi pučana, među kojima je i HDZ glasovali su protiv izvješća. Bivša HSS-ovka Marijana Petir jučer je to potvrdila i u parlamentu. 

"Razumijem zabrinutost kolega, ali aktiviranje članka sedam nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu", rekla je europarlamentarka Marijana Petir.

Aktiviranje članka 7 moglo bi Mađarima oduzeti pravo glasa u Vijeću EU, što u HDZ-u smatraju zadnjim rješenjem. Hrvatski socijademokrati i liberali glasovanjem za izvješće, tako ne misle.  

"Podržavam aktiviranje članka 7, koji bi vijeće od Mađarske tražilo određene korake, a onda eventualno i moguće sankcije", kazao je Jozo Radoš, zastupnik u EU parlamentu GLAS/ALDE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbanova vlada kritizirana je zbog  korupcije, kršenja neovisnosti pravosuđa i sveučilišta, slobode medija, ali i migrantske krize. Iako je izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj moraju podržati sve zemlje članice.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČOVJEK SA SRCEM SVINJE

Biste li nastavili jesti rođake svog donora - svinje? 'Imamo infarkte jer se prejedamo svinjetinom, a sad ih genetski mijenjamo da bi im uzeli srce'

Više s weba