mađarski premijer ne odustaje

Orban prijeti da će tužiti EU zbog migrantskih kvota ako ih 'Bruxelles ne skine s agende'

Image

Početkom listopada Orban je pokrenuo postupak kako bi ustavom zabranio 'premještaj' tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica

28.10.2016. u 11:17/ Hina

Mađarska će tužiti Europsku komisiju i oduprijeti se obvezujućim europskim kvotama za migrante ako ih Bruxelles ne skine s agende, najavio je u petak premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će njegova vlada iskoristiti nedavni referendum u Mađarskoj, na kojemu je premoćna većina onih koji su glasovali odbacila kvote EU-a, kako bi ih osporila. Međutim, rezultat referenduma nije važeći jer se nije odazvalo dovoljno birača.

Premijer je izjavio da je ta tema trenutačno na mrtvoj točki. Slovački premijer Robert Fico, čija zemlja obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a, trebao bi predložiti rješenje do idućeg summita EU-a u prosincu.

Orban je rekao za državni radio da ako Europska komisija ne odustane od ideje o kvotama, "onda ćemo se oduprijeti ... mi nećemo provesti (odluku EU-a), mi ćemo tužiti Komisiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom listopada Orban je pokrenuo postupak kako bi ustavom zabranio "premještaj" tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

"Strani državljani se ne mogu premještati u Mađarsku", napisao je konzervativni premijer u nacrtu ustavnog amandmana.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Na referendumu koji je organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještaja izbjeglica, ali je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No Orban je proglasio "veliku pobjedu" koja mu, smatra, daje legitimitet za promjenu ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Osjećamo se zanemareno'

Djeca u BiH zbog štrajka već 4 tjedna ne idu na nastavu, roditelji prijete prosvjedima

Više s weba