niz ksenofobnih ispada

Orbanov apel: 'Glasujte protiv migrantskih kvota jer izbjeglice ugrožavaju naš način života'

Image

Viktor Orban

Foto: AP

Viktor Orban pokušava angažirati građane da ipak sutra iziđu na referendum o raspodjeli migranata po kvotama EU

1.10.2016. u 20:52/ Hina

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je posljednji put pozvao mađarske birače da na referendumu u nedjelju odbace europski plan raspodjele migranata po obvezujućim kvotama, upozoravajući da migranti ugrožavaju 'europski sigurni način života'.

Iako će protivnici kvota gotovo sigurno pobijediti, glasovanje bi Orbana ipak moglo dovesti u neugodnu situaciju ako se ne odazove 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio važeći.

Desna vlada vodila je stoga veliku medijsku kampanju pozivajući osam milijuna birača da odbace europski prijedlog.

U članku objavljenom u subotnjim novinama, Orban je poručio da Mađari imaju 'dužnost' pomoći njegovoj vladi da se bori protiv neuspješnih 'liberalnih metoda elite iz Bruxellesa'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Masovna migracija bez kontrole prava je prijetnja. Ona ugrožava miran i siguran europski način života", upozorio je u listu Magyar Idok.

"Ovim referendumom možemo poslati poruku svakom Europljaninu da o nama, europskim građanima, ovisi da Europsku uniju urazumimo, zajedničkim naporima, ili je pustimo da se raspadne", istaknuo je Orban.

Upravo se čita

Image
ISKUSTVA DRUGIH

Hoće li cigarete u Hrvatskoj uskoro koštati 45 kuna? Doznajte gdje kutija već danas košta 200

EU obvezujućim kvotama za raspodjelu migranata po državama članicama želi rasteretiti Grčku i Italiju, koje su primile najviše izbjeglica i migranata. No istočnoeuropske i srednjoeuropske zemlje tome se žestoko protive. Mađarska nije prihvatila niti jednu osobu po tom planu i umjesto toga ga zajedno sa Slovačkom nastoji srušiti na Europskom sudu pravde (ECJ).

Mađarske oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava organizirale su u subotu u Budimpešti niz manjih prosvjeda pred referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferenc Gyurcsany, vođa oporbene Demokratske koalicije (DK), rekao je novinarima ispred parlamenta da će na referendumu pobijediti prava demokratska Mađarska, prenosi mađarska agencija MTI.

"Bez obzira na nezapamćenu agresivnu državnu propagandu koju financiraju porezni obveznici, vjerujemo da će u nedjelju Viktor Orban i njegova vlada doživjeti poraz", rekao je bivši mađarski premijer.

Naglasio je da referendum nema ništa s pravim izazovima s kojima je Europa suočena kad je riječ o migraciji.

"Nesretni ljudi u svakom slučaju ne žele doći u Mađarsku, u najboljem slučaju žele prijeći preko nje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da vlada želi dovesti u pitanje mađarske europske obveze i humanizam pa zato njegova stranka ne želi sudjelovati o toj 'neustavnoj, nečasnoj i nehumanoj kampanji'.

Po zadnjim anketama, samo 46 posto ispitanika namjerava glasovati na referendumu, prema 54 posto prošli mjesec.

Vlada, međutim, nastoji umanjiti posljedice slabog odziva, koji po Orbanu 'nema političko značenje'.

"Ako bude više glasova 'ne' od 'da', to znači da Mađari ne prihvaćaju pravilo koje nam europski birokrati žele nametnuti", rekao je u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 400.000 izbjeglica, većinom iz Sirije, prešlo je 2015. preko Mađarske prije nego je zatvorila granice žicom i uvela antimigrantske zakone.

Više s weba

Pročitajte još

Image
masakr u Crnoj Gori

Ubojica masovnog ubojice je u bijegu, pregovara s policijom? 'On je očistio cetinjske ulice od demona!'

Više s weba