ne ublažava retoriku

Orbanu popularnost u Mađarskoj raste do neba: 'Istrčao je pobjednički krug na domaćem terenu'

Image

Viktor Orban

Foto: AP Images

Popularnost osobe koja je zatvorila jednu od glavnih tranzicijskih ruta kroz Mađarsku za stotine tisuća tražitelja azila koji bježe pred ratovima i siromaštvom naglo je skočila

6.11.2015. u 16:17/ Hina

S retorikom protiv migranata i žičanim ogradama na granici s Hrvatskom i Srbijom, mađarski premijer Viktor Orban preokrenuo je trend pada popularnosti svoje stranke Fidesz i u migrantskoj krizi koja je podijelila Europu na domaćem je terenu istrčao pobjednički krug, prenosi u petak Reuters.

Popularnost osobe koja je zatvorila jednu od glavnih tranzicijskih ruta kroz Mađarsku za stotine tisuća tražitelja azila koji bježe pred ratovima i siromaštvom naglo je skočila, no usprkos optužbama za ksenofobiju Orban ne ublažava svoj rječnik kada napada Europu da je podbacila u pokušaju rješavanja migrantske krize, istovremeno pokušavajući kod kuće osujetiti potporu krajnjoj desnici.

Iako su se Mađari iskazali kada je u pitanju pomoć migrantima koji su se prošlo ljeto u užasnim uvjetima našli na toj tranzicijskoj ruti u potrazi za 'europskim snom', mnogi su se oglušili na kritike stranih vlada i udruga za ljudska prava na račun njihovog predsjednika zbog načina na koji je pristupio migrantskoj krizi.

Govoreći na državnom radiju, Orban je kazao da je Mađarska, nakon što se zatvaranjem granica oduprla 'invaziji, sada u drugoj vremenskoj zoni' od ostatka Europe. I ta retorika zvuči dobro mnogim Mađarima, uključujući i mlade, koji smatraju da u vremenima izazova zemlja treba snažnog lidera, sposobnog zauzeti se za nacionalne interese u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanje javnog mišljenja Ipsosa nakon parlamentarnih izbora 2014.  pokazalo je potporu Fideszu od 37 posto, ali je zbog nekih nepopularnih mjera i optužbi za korupciju ta popularnost počela blijediti, da bi u lipnju ove godine pala na 20 posto. No, nakon zatvaranja granice sa Srbijom u rujnu, potpora Fideszu je skočila na 24 posto. Potpora stranci u bazi je očvrsnula, a osim toga je privukla i oko 300.000 neodlučnih glasača, većinom između 30 i 40 godina. Potpora je potom ponovo narasla u listopadu, nakon zatvaranja granice s Hrvatskom, zbog čega su migranti bili prisiljeni potražiti nove pravce prema zapadnoj Europi.

No, iako je Orban 'zaradio' političke bodove na migrantima, potpora njegovoj stranci daleko je manja nego prije.

Upravo se čita

Image
suradnici na bijelom

Antwerpen hit luka za kokain: Belgija kao da i jest bila na njemu, a Hrvatska na normabelu

"Zabilježio je pobjedu na pitanju migranata, to je sasvim jasno, no mislim da je prerano nagađati što će se događati u narednim godinama", ocijenio je Csaba Toth iz instituta Republikom. Po njegovim riječima, Orban će novoosvojene političke bodove pokušati kapitalizirati i na drugim područjima. Jedno od njih je gospodarstvo, a podaci ukazuju da se ove godine može očekivati rast gospodarstva od tri posto. Uz to, javne su financije na čvrstim temeljima, a inflacija se kreće ispod nule.

No, iako je nezaposlenost uvelike pala, još uvijek puno Mađara napušta zemlju i traži posao u inozemstvu. Mađarska narodna banka (NBH) ovaj je tjedan pokrenula sveobuhvatni program izdavanja korporativnih zajmova i produljila i na 2016. postojeći program za poticanje gospodarskog rasta, 'upumpavši' stotine milijardi forinta u svoju ekonomiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljne prijetnje napadima

Šestero privedenih u Bruxellesu: sumnja se da su planirali terorističke napade na Silvestrovo

Više s weba