ima li spasa?

Otkazan nedjeljni EU summit o grčkoj krizi, pregovore nastavlja euroskupina

Image
Foto: AP

U nedjelju ujutro ministri financija eurozone nastavljaju sastanak prekinut u subotu nešto prije ponoći nakon devet sati razgovora koji nisu dali rezultata

12.7.2015. u 11:00/ rtl.hr

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je u nedjelju da je otkazan summit Europske unije koji se trebao održati navečer o grčkoj krizi, a skupina 19 članica eurozone nastavlja pregovarati o mogućem financijskom spasu Grčke.

Nešto ranije potpredsjednik Europske komisije za euro Valdis Dombrovskis je rekao kako Komisija ocjenjuje da su 'izgledi vrlo mali' da se odobri treći plan za financijsko spašavanje Grčke kojoj prijeti izlazak iz eurozone.

"Europski sastanak na vrhu je otkazan, a summit eurozone počet će u 16 sati i trajat će se sve dok se ne zaključe pregovori o Grčkoj", najavio je Tusk na Twitteru.

U nedjelju ujutro ministri financija eurozone nastavljaju sastanak prekinut u subotu nešto prije ponoći nakon devet sati razgovora koji nisu dali rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euroskupina se sastala na posebnom sastanku kako bi razmotrila zahtjev grčke vlade za trećim paketom pomoći. Međutim, oko toga očito nema suglasnosti među članicama, a kao jedna od glavnih zapreka navodi se pitanje povjerenja, jer su grčki partneri iz eurozone potpuno izgubili povjerenje u sadašnju grčku vladu.

Dobar dio članica eurozone ističe da nemaju nikakvih jamstava da će Grčka i provesti reforme koje je obećala, a posebno tvrdo stajalište ima Njemačka.

Upravo se čita

Image
ljudska greška?

Šok u Engleskoj! 39.000 COVID slučajeva vođeno kao negativno. 'Moglo je umrijeti bar 20 ljudi'

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u nedjeljnom je izdanju objavio pozivajući se na interni dokument njemačkog ministarstva financija, da Njemačka traži od Grčke da znatno poboljša svoj reformski program ili da na pet godina napusti eurozonu i restrukturira svoj dug.

Druga moguća zapreka mogla bi biti najava finskog parlamenta da će blokirati treći program financijske pomoći Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euroskupina se sastala na izvanrednom sastanku u subotu kako bi ocijenila prijedlog reformi koje je noću na subotu prihvatio grčki parlament. Grčka je zatražila od kreditora novi program pomoći od oko 53 milijarde eura u sljedeće tri godine, a zauzvrat obećaje reforme koje će donijeti 13 milijardi eura ušteda, kombinacijom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja.

Nakon sastanka na vrhu zemalja članica eurozone za nedjelju navečer bio je zakazan izvanredni summit svih 28 zemalja članica koji je trebao biti posvećen Grčkoj.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba