Skupljaju dokaze

Otkrivena prva tajna sabotaže 3 cijevi plinovoda Sjeverni tok. Za vikend šalju u akciju ronioce ili robota

Image

Sjeverni tok 2

Foto: Shutterstock

Stručnjaci iz njemačkih sigurnosno obavještajnih službi naveliko istražuju eksplozije. Ranije se doznalo da je CIA još ljetos upozoravala Berlin

29.9.2022. u 22:31/ S. Ž.

Samo oko jedne stvari vezane uz eksplozije kojima su oštećene tri od četiri cijevi plinovoda Sjeverno tok 1 i 2 u Baltičkom moru u neposrednoj blizini danskog otoka Bornholm, a to je da su uzrok definitivno morale biti eksplozije.

Der Spiegel je iz sigurnosno obavještajnih krugova Njemačke došao do informacije da je već poznat dio prirode eksplozija.

Image
plin kao oružje

Otkriveno i četvrto curenje plina na Sjevernom toku? Ponovo se sumnja na sabotažu i napad

Image
plin kao oružje

Otkriveno i četvrto curenje plina na Sjevernom toku? Ponovo se sumnja na sabotažu i napad

Portal ovog tjednika je objavio da su stručnjaci, uzimajući u obzir za sada poznate razmjere oštećenja cijevi i seizmička podrhtavanja koja su zabilježili instrumenti u Švedskoj i u Danskoj, zaključili da je morala biti riječ o eksplozijama koje odgovaraju 500 kilograma TNT-a, što bi značilo da je definitivno riječ o sabotaži.

U računicu se morala uzeti i debljina čelične stijenke svake pojedine cijevi na tom mjestu, usporediti veličina curenja koje se vidi s površine, pa to usporediti sa studijama mogućih oštećenja nesretnim slučajem različitih uzroka iz ranijih godina i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva procjena ključna je kao argument po kojem je ovakvo uništenje plinovoda apsolutno mogla izvesti isključivo neka država. Upravo je Spiegel bio taj koji je prije dva dana objavio informaciju da je američka CIA tjednima prije početka curenja na plinovodu upozorila vlasti u Berlinu da postoji opasnost od napada na Sjeverni tok.

Najnovija informacija je i to da se već za vikend planira poslati ili ronioce ili podvodni robot na daljinsko upravljanje kako bi se detaljno ispitala oštećenja nastala na cijevima na dubini od oko 100 metara. S tim podacima pretpostavlja se da će se moći detaljno rekonstruirati i eksplozija i ono što je izazvalo, konačno možda i više od toga.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

Njemačke vlasti smatraju da je izrazito malo vjerojatno da bi se ikada cjevovodi mogli popraviti, jer je more odmah stalo prodirati u cijevi, što znači da je po svoj prilici počelo nagrizati vrlo osjetljiv poseban unutarnji sloj u cijevima, neophodan za ovakvu namjenu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kvari mu planove

Izlazne ankete s izbora, Macron gubi apsolutnu većinu: 'Uz svjetski nered, zar još i nered u Francuskoj?'

Više s weba