kibernetički napad

Ovo je vrhunac hibridnog rata: Ruske službe napale ključne informacijske sustave u Crnoj Gori

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Crnogorski premijer Dritan Abazović zbog informatičkih napada sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

26.8.2022. u 15:41/ Hina

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost objavila je u petak da iza kibernetičkog napada na crnogorske institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenijeli su crnogorski mediji, uz ocjenu da je riječ o vrhuncu hibridnog rata.

Crnogorska obavještajna agencija navodi i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sustava ili vodoopskrbe.

Naveli su i da riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje, te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Crnogorska vlada nešto ranije je objavila da je Crna Gora od četvrtka navečer izložena novoj seriji organiziranih kibernetičkih napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i gospodarskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016., informirala međunarodne saveznike", priopćeno je iz crnogorske vlade.

Image
cyber kriminalci

Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti za RTL otkrio tko su domaći hakeri, ali i što je najveća prijetnja za gospodarstvo i društvo

Image
cyber kriminalci

Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti za RTL otkrio tko su domaći hakeri, ali i što je najveća prijetnja za gospodarstvo i društvo

Ruske službe napale su 2015 .i 2016. informacijski sustav crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Crnogorski premijer Dritan Abazović zbog informatičkih napada sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Abazović je u obraćanju medijima ocijenio da su najnoviji napadi na vladine servere politički motivirani, te je potvrdio da se radi o vrlo ozbiljnim napadima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i da nadležne službe prate situaciju, te da je uključena Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava policije i Ministarstvo obrane Crne Gore.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba