OPIRANJE PROMJENAMA

Pandemija pokrenula pitanje prava na rad od kuće: Poslodavci se žestoko protive

Image
Foto: Shutterstock

U interesu je i poslodavaca i radnika da se mobilni rad primjenjuje tamo gdje je to smisleno

27.4.2020. u 13:00/ Hina

Njemački ministar rada Hubertus Heil želi zbog pozitivnih iskustava stečenih tijekom koronakrize zakonski osigurati pravo na rad od kuće, no poslodavci su najavili otpor takvoj inicijativi.

VEZANE VIJESTI

"Svatko tko to želi i kod koga to vrsta posla omogućava, trebao bi imati pravo rada od kuće i nakon prolaska koronakrize", rekao je Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) za dnevnik Bild i dodao kako se već "uvelike radi" na nacrtu zakona koji bi trebao biti gotov do jeseni.

"Mi upravo učimo koliko poslova danas može biti obavljeno od kuće", rekao je Heil. On je dodao kako tijekom koronakrize "preko osam milijuna" zaposlenih u Njemačkoj radi od kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heil se zalaže za to da se rad od kuće obavlja "na dobrovoljnoj osnovi": "Mi smo za fleksibilni model kod kojeg bi bio moguć rad od kuće cijelo radno vrijeme ili samo nekoliko dana u tjednu".

Socijaldemokrati i Zeleni za rad od kuće, poslodavci protiv

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Njegovu inicijativu je podržao i ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (također SPD) koji je rekao kako treba iskoristiti pozitivna iskustva s radom od kuće sakupljena tijekom koronakrize. Inicijativu je podržala i parlamentarna stranka Zeleni, koja ujedno traži i pravo svih građana na pristup širokopojasnoj internetskoj mreži.

Savez njemačkih poslodavaca (BDA) odbacuje, međutim, Heilovu inicijativu. Direktor ove organizacije, Steffen Kampeter optužio je socijaldemokratske članove vlade da zakonom o pravu na rad od kuće donose nova ograničenja za gospodarstvo. "Ono što nama treba je moratorij na opterećenja za gospodarstvo, a ne nova pravila koja samo guše rast i fleksibilnost", rekao je Kampeter za izdanja medijske grupe Funke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U interesu je i poslodavaca i radnika da se mobilni rad primjenjuje tamo gdje je to smisleno. Home Office nije instrument kojim se gospodarstvo drži u pokretu", rekao je predstavnik njemačkih poslodavaca.

Većina za mogućnost rada od kuće

Ispitivanje javnog mnijenja instituta YouGov za softversku kompaniju ESET pokazalo je pak kako čak 68 posto ispitanih, koji rade od kuće, žele i nakon prolaska pandemije nastaviti s ovakvom vrstom radnog angažmana. Njih  31 posto priželjkuje fleksibilna pravila o mogućnosti rada iz kućnog ureda.

IT stručnjaci smatraju da bi za budućnost rada od kuće trebalo osigurati bolji sigurnosni softver. "Za milijune radnika je preko noći trebalo stvoriti uvjete za rad od kuće. Tu se mnogo improviziralo, ali u budućnosti bi se to trebalo promijeniti", rekao je Holger Suhl iz tvrtke ESET.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci traže bolju internetsku povezanost njemačkih kućanstava. Jedno prijašnje ispitivanje instituta YouGov je pokazalo kako je četvrtina korisnika interneta nezadovoljno brzinom mreže.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je, kao posljedicu koronakrize i rada od kuće, da će digitalizacija biti jedan od prioriteta predsjedanja Njemačke Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U Kini

Turisti zaglavili na visokom vrtuljku u zabavnom parku. Visili su naglavačke 10 minuta

Više s weba