'MISIONARSKI POZIV CRKVE'

Papa će uskoro imenovati nove kardinale: Među njima i nadbiskup koji podržava LGBT katolike

Image
Foto: AP Images

Papina imenovanja pokazuju da su mu prioriteti uspostava mostova među religijama i pomoć migrantima

1.9.2019. u 17:03/ Hina

Papa Franjo najavio je u nedjelju tijekom tradicionalne tjedne molitve Angelusa da će 5. listopada imenovati 13 novih kardinala, od kojih će 10 imati manje od 80 godina.

Ta imenovanja će nastupiti tijekom razdoblja u kojem argentinski Papa postupno uvodi zbor manje eurocentričnih kardinala. Novi kardinali dolaze iz sjeverne i srednje Amerike, Afrike, Europe i Azije i "njihovi korijeni izražavaju misionarski poziv Crkve", rekao je Franjo.

Novi kardinali bit će  iz Kube, Demokratske Republike Kongo, Indonezije, Maroka.

Samo kardinali mlađi od 80 godina smiju sudjelovati na konklavi za izbor sljedećeg Pape koji je na čelu 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično se između njih bira novi Papa. Osim te ključne uloge, kardinali često obnašaju najviše administrativne crkvene funkcije.

Među izabranima je i nadbiskup Matteo Zuppi iz Bologne, koji daje veliku podršku LGBT katolicima, rekao je savjetnik za komunikacije James Martin

Upravo se čita

Image
traže se naprave

Dojave o bombama poslane širom Hrvatske, za većinu do sada potvrđeno da su lažne

Britanski vatikanist Christopher Lamb, koji radi za tjednik The Tablet, ocijenio je da ta Papina imenovanja pokazuju da su mu prioriteti uspostava mostova među religijama i pomoć migrantima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uplitanje u politiku

Kaptol zbog političke poslanice sisačkog biskupa Košića očekuje reakciju pape

Više s weba