užasno otkriće

Papa Franjo nakon objave izvješća o pedofiliji unutar Katoličke Crkve u Francuskoj: 'Želim izraziti svoju žalost, bol i sram...'

Image
Foto: Shutterstock

Pozvao je sve dužnosnike Crkve da nastave s naporima kako se takve drame ne bi ponovile

6.10.2021. u 10:37/ Hina

Papa Franjo izrazio je u srijedu sram, ponavljajući to nekoliko puta, nakon objave izvješća o pedofiliji unutar Katoličke Crkve u Francuskoj.

"Želim izraziti svoju žalost žrtvama, svoju bol zbog njihovih pretrpljenih traumi, ali također i sram, sram zbog preduge nesposobnosti Crkve da to stavi u središte svog djelovanja", rekao je Papa na općoj audijenciji.

On je pozvao sve dužnosnike Crkve "da nastave s naporima kako se takve drame ne bi ponovile".

Govoreći o "teškom ali spasonosnom iskušenju", pozvao je "francuske katolike da preuzmu svoju odgovornost kako bi Crkva postala sigurna kuća za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da je od 1950. 216.000 djece i adolescenata bilo žrtve svećenika.

Image
'CRKVA JE BILA INDIFERENTNA'

Mučni razmjeri zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika u Francuskoj: Novo izvješće upućuje na čak 216 tisuća žrtava

Image
'CRKVA JE BILA INDIFERENTNA'

Mučni razmjeri zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika u Francuskoj: Novo izvješće upućuje na čak 216 tisuća žrtava

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva, Jean-Marc Sauvé.

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja je potresla Katoličku Crkvu, nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.

Već u utorak Vatikan je reagirao na izvješće, kada je glasnogovornik Matteo Bruni novinarima rekao da je papa Franjo izrazio "veliku tugu" zbog tog pedofilskog skandala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegove misli na prvom su mjestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj, kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost (...), mogla krenuti putem iskupljenja", naglasio je glasnogovornik u utorak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
drama u ruskoj prijestolnici

Buknuo požar u zgradi inozemne obavještajne agencije u Moskvi: više ljudi zatočeno na podzemnim etažama

Više s weba