tko smo mi da sudimo

Papa: 'Kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost'

Image

Papa Franjo

Foto: AP Images

Papa je podsjetio da katolički nauk uči da homoseksualci "ne smiju biti diskriminirani, već poštovani"

27.6.2016. u 8:58/ Hina

Tko smo mi da sudimo, ponovio je papa Franjo ocijenivši da bi kršćani trebali zamoliti oprost homoseksualce, ali i žene i mnoge druge, prenijeli su novinari kojima je rekao da su krivo protumačili njegovu izjavu o ženama đakonicama, a opravdao je i svoju uporabu riječi genocid nad armenskim narodom u doba Osmanskog Carstva. 

Papa je u zrakoplovu kojim se vraćao iz Armenije podsjetio da katolički nauk uči da homoseksualci "ne smiju biti diskriminirani, već poštovani".

Osoba koja živi u takvim uvjetima, ima dobru volju, traži Boga, pa tko smo mi da je sudimo papa Franjo

"Osoba koja živi u takvim uvjetima, ima dobru volju, traži Boga, pa tko smo mi da je sudimo", zapitao je opetujući izjavu izrečenu na prvoj konferenciji za novinare održanoj u zrakoplovu ljeti 2013., kada se vraćao iz Rio de Janeira u Rim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani bi se trebali ispričati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca, već "i siromašnih, iskorištavanih žene, djece prisiljene na rad", na što su žmirili, ali bi trebali tražiti oprost i "zato što su blagoslivljali toliko mnogo oružja", rekao je. 

"Kršćani bi trebali neprestance tražiti oprost", preporučio je Papa.

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

Istaknuo je da je i sam živio u Buenos Airesu uronjen "u usku katoličku kulturu", no neke homoseksualne osobe ponekad "preagresivno manifestiraju", što "različiti mentaliteti" krivo protumače.

Novinarima je Papa zamjerio što su iskrivili njegovu misao u svibnju kada je pristao na formiranje povjerenstva koje će proučiti ulogu žena đakonica u prvim stoljećima kršćanstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam pomalo ljut na novinare", jer objaviti da "Crkva otvara put đakonicama", kao što sam pročitao u novinama "nije bila istina", rekao je Franjo.

Ustvrdio je da će uspostaviti povjerenstvo koje će proučiti ulogu đakonica koje su pomagale svećenicima na početku kršćanstva. Njihova je uloga bila zamijeniti svećenike u dužnostima koje oni nisu mogli obavljati: primjerice utvrditi tragove udaraca na ženi koja se žalila da je muž tuče.

Zaređenje žena đakonica bila bi revolucija za Katoličku crkvu u kojoj samo muškarci mogu davati svete sakramente.

Katolički đakoni mogu obavljati obrede krštenja, vjenčanja i pogreba, ali ne mogu sami slaviti misu niti ispovijedati vjernike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je u zrakoplovu opravdao uporabu pojma "genocid" tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak kada je opisao masovne pokolje. Rekao je da bi  bilo "čudno" da nije ponovio tu riječ koju je već ranije izrekao u Rimu i tada uvrijedio Tursku. 

"Tu sam riječ uporabi ne da bih uvrijedio, već objektivno", ustvrdio je Papa. 

Zamjenik turskog premijera u subotu je ocijenio "neumjesnim" što je papa Franjo označio kao genocid pokolj Armenaca  iz 1915. koji su počinile osmanske snage te je ocijenio da to odražava "križarski duh" papinstva.

"Uvijek sam govorio o tri genocida u prošlom stoljeću: o genocidu nad Armencima, te o genocidima koje su počinili Hitler i Staljin". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikim je silama zamjerio "da su skretale poglede" u vrijeme kada su se ti genocidi događali.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba