zabrinjavajući podaci

Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju je pothranjeno

Image
Foto: Thinkstockphotos

Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena

14.10.2016. u 11:21/ Hina

Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju ne jede dovoljno zdravu hranu čime su izložena opasnosti od trajne štete po njihovo mentalno i tjelesno zdravlje, upozorio je u petak Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF). 

Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena, kaže UNICEF u izvješću objavljenom uoči 16. listopada koji se obilježava kao Svjetski dan hrane.

Nedostatak krute i raznolike hrane, a to je široko rasprostranjen slučaj, razlog je što ta dobna skupina upravo u vrijeme kada joj je najviše potrebno ne dobiva prehrambene sastojke bitne za razvoj mozga, kostiju i cijelog tijela, navodi agencija.

Čak i u dobrostojećim obiteljima u zemljama u razvoju "previše dojenčadi" i male djece ne jede hranu koja im je potrebna, navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da u 2016. još ima tako mnogo djece koja u ishrani ne primaju sve sastojke potrebne za zdrav rast. Prve dvije godine života - to je prilika koju ne želite propustiti", pita se France Begin, viša prehrambena savjetnica u UNICEF-u.

Poboljšanje kakvoće i količine hrane koju uzimaju mala djeca može spasiti do 100.000 života na godinu, smanjiti troškove liječenja i poboljšati produktivnost u odrasloj dobi, kaže agencija.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Obroci su najsiromašniji u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi i djeca su ondje niža rastom u usporedbi s vršnjacima drugdje u svijetu.

Manje od trećine dojenčadi i male djece u zemljama u razvoju hrani se raznoliko čime je većina njih izložena riziku pothranjenosti, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, trećina djece ne dobiva krutu hranu preporučenu za dob od šest mjeseci, navodi agencija. Godine 2000. takvu hranu nije dobivala polovina djece u toj dobi. 

Nezdrava hrana s mnogo masti, šećera i soli, ali s niskim sadržajem minerala i proteina, sve je učestalija u prehrani djece kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, upozorava Begin.

Studije provedene u Senegalu, Nepalu, Tanzaniji i Kambodži pokazale su da velik broj djece jede nezdrave grickalice, najviše u urbanim zonama, ali također i u ruralnim područjima. 

Takva se hrana snažno promiče oglašvanjem, a roditelji najčešće nisu dovoljno educirani da bi znali kako je nezdrava za njihovu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neraznoliku prehranu u ranoj dobi nadovezuje se nezdrava hrana koja djeci osigurava samo masti i šećer i to je izvor velike zabrinutosti, kaže Begin.

Više s weba

Pročitajte još

Image
odluka predsjednika

Trump proširio imigracijsku izvršnu uredbu na još tri zemlje: 'Učiniti Ameriku sigurnom moj je prioritet'

Više s weba