PREMIJER O BIH

Plenković: 'Nije fer dvije godine se praviti da pregovaraš i onda na kraju reći 'e sad je kasno''

Image
Foto: Profimedia

Plenković je u UN-u pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i donese izborne reforme koje bi osigurale jednakopravnost Hrvata na nadolazećim izborima u BiH

24.9.2022. u 15:49/ Hina

Premijer Andrej Plenković rekao je da oni na bosanskoj političkoj sceni koji tvrde da je prekasno za intervenciju visokog predstavnika u BiH u izborni zakon žele održati status quo u toj zemlji nakon što su se više od dvije godine „pravili da pregovaraju”.

Plenković je u svom govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i donese izborne reforme koje bi osigurale jednakopravnost Hrvata na nadolazećim izborima u BiH.

Plenković je kasnije u izjavi novinarima u New Yorku rekao da ne smatra da je prekasno za to te da je to „narativ onih koji žele status quo”, što je „jasno kao dan”.

Image
A tek TV spotovi...

Bliže se izbori u BiH: Dodik s Putinom, Erdogan u Sarajevu - zna se da je za SDA, a Hrvatima - Milanović

Image
A tek TV spotovi...

Bliže se izbori u BiH: Dodik s Putinom, Erdogan u Sarajevu - zna se da je za SDA, a Hrvatima - Milanović

Referirao se na izjavu bošnjačkog političkog čelnika Bakira Izetbegovića koji je „javno rekao” da se „pravio da pregovara” i radio sve kako ne bi došlo do napretka u razgovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nije fer dvije godine se praviti da pregovaraš i onda na kraju reći 'e sad je kasno', to baš ne ide tako”, kazao je premijer.

„Mislim da je fer popraviti ono što se popraviti može”, dodao je.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

Plenković je naglasio da Hrvatska ne mora nikome dokazivati u tome koliko je „dobar prijatelj, susjed i zagovaratelj” BiH, što je pokazala i tijekom devedesetih, a i sad kad se najsnažnije zalaže za europski put te zemlje.

Odgovarajući na pitanje hoće li Schmidt poslušati pozive iz Hrvatske za korištenje svojih bonnskih ovlasti, Plenković je kazao da je „to do njega”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba