GOVOR U HRVATSKOJ ZAJEDNICI

Plenković u New Yorku: 'U tri desetljeća trudom svih nas Hrvatska je došla u jezgru najrazvijenijih država'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer se u New Yorku pohvalio gospodarskim rastom Hrvatske većim od očekivanog i sjajnim turističkim rezultatima na razini rekordne 2019.

21.9.2022. u 12:15/ Hina

Ostvarili smo sve ciljeve u 30 godina, rekao je premijer Andrej Plenković na prijemu s hrvatskom zajednicom u New Yorku te zahvalio tamošnjim, ali i svim Hrvatima u svijetu koji su u tome pomogli i financijski i kao promotori svoje domovine.

Hrvati više ne trebaju vize za SAD i za koji tjedan okončat će se proces ukidanja dvostrukog oporezivanja, što je važno i za Hrvate u SAD-u, rekao je premijer u New Yorku kamo je stigao na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u vrijeme "nevjerojatno brutalne ruske agresiju na Ukrajinu, nama prijateljsku zemlje".

Ta činjenica "promijenila je i međunarodne odnose i utjecala na živote svih nas" koji su već promijenjeni izazovima poput dvoipolgodišnje pandemije, rastom cijena energenata, inflacijom što je izazov za vlade, pa tako i Hrvatsku koja je donijela paket pomoći gospodarstvu i građanima.

"Jedna smo od samo 15 zemalja svijet koje će zajedno s nama od 1. siječnja 2023. biti i u NATO. i Europskoj uniji i u šengenskom prostoru i u eurozoni", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, a "u tri desetljeća trudom svih nas došla je u jezgru najrazvijenijih država", naglasio je.

Hrvatska još samo treba ući u OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), dodao je.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

"Onda je to to, mi smo onda ostvarili sve što smo htjeli u zadnjih 30 godina".

Hrvatska posebni cijeni i vrednuje doprinos Hrvata na tom putu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste pomogli jako puno od financijske pomoći, humanitarne i pomoći u naoružavanju Hrvatske početkom 90-iz pa do promocije i sada snažne i vibrantne gospodarske suradnje".

Posebno je pozdravio Hrvate iz Bosne i Hercegovine pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bosanskohercegovačkih Hrvata u tijelima BiH.

Pohvalio se i gospodarskim rastom Hrvatske većim od očekivanog i sjajnim turističkim rezultatima na razini rekordne 2019.

U vrijeme krize zbog rata u Ukrajini i posljedica u rastu cijene energenata i inflacije "samo je jedan akter koji može pomoći i ljudima i gospodarstvu, taj akter se zove država, i to hrvatska država", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o paketu pomoći kućanstvima i poduzetnicima od 21 milijuna kuna koji je donijela vlada prije tri tjedna.

"To znači da ćemo još jednom premostiti krizu i omogućiti hrvatskom gospodarstvu da budu što sigurnije.

Pozvao je Hrvate da kao i do sada pomognu domovini kako mogu i budu akter koji će povezivati Hrvate diljem svijeta, rekao je na događaju na kojem su sudjelovali i veleposlanik Pjer Šimunović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ali i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEZADOVOLJNI

Stiže odgovor Kineza? Američko rušenje balona nazvali 'očitom pretjeranom reakcijom'

Više s weba