'POVEĆAT ĆE SE NEJEDNAKOSTI'

'Pljuska' šefa WHO-a paničarima: 'Neke zemlje pretjerano reagiraju na omikron, donose neutemljene mjere'

Image
Foto: Shutterstock

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju 'racionalnih i razmjernih' mjera

30.11.2021. u 17:00/ Hina

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je u utorak zabrinutost zbog pretjerane reakcije nekih zemalja na pojavu omikron varijante, poručivši da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja kako bi zaštitile svoje građane protiv varijante koju još potpuno ne razumijemo", rekao je šef WHO-a.

"Jednako sam zabrinut da neke države članice uvode oštre, općenite mjere koje nisu utemeljene na dokazima niti su učinkovite same po sebi i samo će povećati nejednakosti", dodao je.

Image
Novi soj

EU bi mogla odobriti cjepivo protiv omikrona tek za tri do četiri mjeseca: 'Postojeća cjepiva će djelovati'

Image
Novi soj

EU bi mogla odobriti cjepivo protiv omikrona tek za tri do četiri mjeseca: 'Postojeća cjepiva će djelovati'

Prvi put zabilježena u Južnoj Africi prije tjedan dana, varijanta omikron izazvala je globalnu uzbunu, dovela do zabrane putovanja i dodatno pokazala nesrazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim i male procijepljenosti u siromašnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju "racionalnih i razmjernih" mjera, navodi se na mrežnoj stranici WHO-a. Još uvijek postoji više pitanja nego odgovora o ozbiljnosti varijante i učinkovitosti cjepiva, kazao je Tedros.

Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog omikron varijante, iako WHO kaže da ta varijanta koronavirusa predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

"Još jednom, zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi na tako brzom detektiranju, sekvencioniranju i prijavi ove varijante", rekao je Tedros.

"Duboko je zabrinjavajuće da drugi sada kažnjavaju te zemlje jer su učinile pravu stvar", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba