POLITIČKA KRIZA

Pljušte reakcije na suspendiranje parlamenta: 'Ovo je državni udar na britanski način!'

28.8.2019. u 20:43/ Hina

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje

Britanski premijer Boris Johnson suspendirat će parlament na mjesec dana uoči Brexita, što je razbjesnilo njegove političke protivnike i zaoštrilo najozbiljniju političku krizu u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Uz potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Johnson je poduzeo dosad najodvažniji korak prema napuštanju Europske unije do 31. listopada sa ili bez sporazuma, tako što je odredio novi datum za početak parlamentarne sezone.

Poznat kao Kraljičin govor, taj službeni događaj održat će se 14. listopada i prethodi mu prekid rada Zastupničkog doma, što znači da britanski parlament neće zasjedati od sredine rujna do sredine listopada.

Potez koji je odobrila kraljica Elizabeta oporbi daje manje vremena da spriječi "neuredan Brexit", ali i povećava šanse za glasovanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj potez također prijeti i uvlačenjem u spor 93-godišnje, političke neutralne kraljice. Johnsonov potez toliko je razbjesnio oporbene čelnike da su pisali poglavarici i zatražili sastanak.

Kraljica postupa prema savjetima svoga premijera i ne očekuje se da će preuzeti neku aktivnu ulogu. Njezin govor na otvaranju parlamenta piše Vlada i u njemu iznosi svoj plan rada.

Upravo se čita

Image
divljali pa vikali

Detalji tučnjave na Platku: BMW-om zapeli u snijegu pa napali HGSS-ovce, nastradala i žena

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to "apsolutno netočno".

"Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. listopada (summit europskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. Radi se o dodatnom vremenu", izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje.

"Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način", rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.

Vijest o suspenziji dovela do oštrog pada britanske funte

"Što god tko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija, na vrlo ste skliskom terenu", dodao je.

Engleska crkva smatra da bi kaotični Brexit pogodio siromašne, predsjednik parlamenta govori o "uvredi za ustav", a višestranačka skupina koja se protivi 'tvrdom' Brexitu podnijela je službenu predstavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Johnsonovo kockanje svidjelo se zagovornicima Brexita, uključujući Trumpa koji je rekao da je "Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je 'velik'! Volim Veliku Britaniju".

Upitana za suspenziju britanskog parlamenta, glasnogovornica Europske komisije rekla je da na to pitanje treba odgovoriti Velika Britanija.

Više od tri godine nakon što je Britanija s 52 posto prema 48 posto glasovala za izlazak iz EU-a, još je nejasno pod kojim će uvjetima i hoće li uopće drugo najveće europsko gospodarstvo izaći iz bloka u kojem je od 1973.

Johnson obećava da će se Brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom. Na najnoviji potez odlučio se dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će ga kroz parlamentarnu proceduru prisiliti da odgodi izlazak iz Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani.

"Mislim da je vjerojatnije glasovanje o povjerenju vladi jer je nemoguće da se spriječi prerogacija (suspenzija parlamenta). U tom slučaju je ljudima poput mene teško zadržati povjerenje u vladu", rekao je proeuropski konzervativni zastupnik Dominic Grieve.

Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra "posve jasnim" da je cilj Johnosnova poteza ograničiti raspravu.

"Suspenzija rada parlamenta bila bi uvreda za demokratske procese i prava zastupnika kao predstavnika naroda", priopćio je Barlow koji je na referendumu 2016. glasovao za ostanak Britanije u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar financija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je "ustavnom sramotom" slučaj kada vlada ne bi odgovarala parlamentu.

Parlament se s ljetne stanke vraća 3. rujna, a očekivalo se da će zasjedati dva tjedna prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. Obično ponovno počinje zasjedati početkom listopada.

Kraljičin govor 14. listopada odgodit će povratak zastupnika u klupe i ostaviti im samo dva tjedna za raspravu prije planiranog izlaska iz Unije 31. listopada.

Parlamentarci koji se protive 'tvrdom' Brexitu morat će reagirati brzo, vjerojatno već idućeg tjedna ako ne žele ostati bez vremena.

Vijest o suspenziji parlamenta dovela je do oštrog pada britanske funte u odnosu na dolar i euro jer su je investitori shvatili kao znak da će najvjerojatnije doći do neurednog Brexita i teških posljedica za britansko gospodarstvo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
OD 1,30 DO 1,52 EURA

Dan D za regiju, svima poskupilo gorivo. Dizel najskuplji u Sloveniji, benzin u RH

Više s weba