Posljedice rata

Počelo je: Prvi put prodali na dražbi zaplijenjenu jahtu nekog Putinovog oligarha, i to u pola cijene

Image

72,5-metarska superjahta Axioma Dmitrija Pumpjanskog

Foto: Shutterstock

72,5-metarsku jahtu vlasti Gibraltara zaplijenile su u ožujku. Slučaj u nekim elementima podsjeća na 'omiljenog Putinovog oligarha' poznatog u Hrvatskoj

28.9.2022. u 16:25/ Sergej Županić

Ruski milijarder Dmitrij Pumpjanski definitivno je ostao bez jahte koju su mu zaplijenili kao ruskom oligarhu na kojega se odnose sankcije EU-a, određene zbog vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Jahtu "Axioma", dugu 72,5 metara, vlasti Gibraltara zaplijenile su još u ožujku, odmah nakon što je i on završio na listi sankcioniranih u Europi. "Axioma" se u pravilu naziva "megajahtom" zato što, osim šest luksuznih kabina za putnike, ima i dva bazena, prostor sa saunama, za masažu i slično, 3D kino, opremu za vodene sportove…

Image
Lov na milijardera

Više od pola milijarde eura poreza? Nijemci istražuju Putinovog oligarha, ima nekretnine i na Pelješcu

Image
Lov na milijardera

Više od pola milijarde eura poreza? Nijemci istražuju Putinovog oligarha, ima nekretnine i na Pelješcu

Ranije se za "Axiomu" spominjalo da vrijedi 75 milijuna dolara. Ali, Gibraltar Chronicle sada prenosi izjavu maršala gibraltarskog admiraliteta prema kojem je jahta na dražbi prodana za 37,5 milijuna dolara, te da je za nju pristiglo 63 ponuda.

Forbes je u kolovozu ove godine bogatstvo Pumpjanskog procijenio na dvije milijarde dolara, okruglo. Do ožujka je i službeno bio vlasnik i predsjednik uprave tvrtke OAO TMK za proizvodnju čeličnih cijevi na naftnu i plinsku industriju, a među glavnim mušterijama bio mu je Gazprom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahti mu je definitivno presudilo da mora na dražbu to što je američka banka JP Morgan protiv njega podigla tužbu zbog nevraćanja kredita od 20,5 milijuna eura, dodijeljenog tvrtki registriranoj na Britanskim Djevičanskim otocima, kojoj je jedan od suvlasnika jedna druga tvrtka registrirana na Cipru, a čiji je vlasnik u to vrijeme bio Pumpjanski.

Po sličnoj shemi su vlasti Njemačke u luci u Bremenu zasjele na jednu od najvećih jahti svijeta, ruskog milijardera Ališera Usmanova, poznatog i kao "omiljeni oligarh Vladimira Putina". Tu se također spominjao vlasnički lanac nad imovinom koja se vodi kao njegova, samo ovaj put preko tvrtke na Kajmanskim otocima, zatim tvrtke na Cipru i potom preko njegove obitelji.

Upravo se čita

Image
tinejdžeri na mrežama

Zašto se vrijeme na društvenim mrežama dovodi u vezu s depresijom i manjkom socijalnih vještina?

Riječ je o 155 metara i 600 milijuna dolara vrijednoj jahti "Dilbar" o kojoj smo jučer pisali da mu 60 istražitelja Državnog odvjetništva Frankfurta tamo traži dokaze o kršenju sankcija, utaji najmanje 555 milijuna poreza i o pranju novca. Tjedan ranije Usmanovu je niz nekretnina u četiri njemačke savezne pokrajine u raciji banulo 250 istražitelja policije i tužiteljstva.

Usmanov je, inače, u Hrvatskoj poznat i po tome što njegova obitelj posjeduje nekoliko luksuznih nekretnina u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Pumpjanskog, JP Morgan traži da se novcem dobivenim od prodaje jahte na dražbi, isplati njihov kredit. Swissinfo je u ožujku prenio informaciju da 58-godišnji ruski milijarder živi u Ženevi sa suprugom i sinom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba