OGLAS

DRUGAČIJI OD SVIH

Poglavar ruske crkve podržava rat, prijateljuje s Putinom. Teolog za Direkt pojašnjava: 'Dvije su crkve'

15.3.2022. u 23:03/ Darinka Trgo

Nazvao ga je božjim čudom, a sada podržava njegov rat. Poglavar ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril sukob u Ukrajini ne vidi kao agresiju i napad nego kao oslobađanje Rusije


Prijateljstvo Putina i Kirila nije neobično. 

Protivnici Kremlja su sile zla, sukob u Ukrajini ima metafizičko značenje, a Zapad provodi genocid protiv zemalja koje nemaju gay pride. Tako tijekom liturgije u Moskvi govori poglavar ruske pravoslavne Crkve - patrijarh Kiril. Da, patrijarh podržava rat.

"U pravoslavnim crkvama je jasno tko je prvi. A prvi je uvijek bio car, odnosno to je predsjednik u nekim drugim slučajevima. U principu odnos Kirila i Putina nije neobičan", objašnjava povjesničar Tvrtko Jakovina.


Image
Moskovski patrijarh Kiril

Ruski patrijarh za rat između Rusije i Ukrajine krivi - gay pride: 'Govorimo o ljudskom spasu'

Image
Moskovski patrijarh Kiril

Ruski patrijarh za rat između Rusije i Ukrajine krivi - gay pride: 'Govorimo o ljudskom spasu'


Za rusku pravoslavnu crkvu Kijev je sveti grad pravoslavlja. Zlo koje vidi cijeli svijet, Kiril ne vidi.

"Kiril ovo vidi kao oslobađanje Ukrajine ne kao agresiju, ne kao napad. Iz njegove vizije svijeta ovo je nešto što Putin čini dobro jer on vraća Ukrajini onaj stari sjaj i vraća joj slobodu", smatra doktor pastoralne teologije na Sveučilištu u Grazu, Dalibor Milas.

Kako bi se sukob bolje shvatio, teolog Dalibor Milas objašnjava kako u Ukrajini postoje dvije najvažnije pravoslavne crkve: nezavisna koju predvodi mitropolit Epifanije i ruska autonomna pravoslavna crkva pod Kirilom. Nastao je razdor. Crkva na čijem čelu je Kiril poziva na okončanje rata, ne i on sam.

"Putin je u pripremi invazije na Ukrajinu odlučio iskoristiti sinergiju onog starog mita o ispravnosti i svetost ruskog pravoslavnog carstva uz ovu tragičnu podršku ruske pravoslavne crkve na čelu s Kirilom. Kiril samo zapravo drži stranu svom vladaru", tvrdi Milas. 

Vladara kojeg je jednom prilikom nazvao božjim čudom. Odnosu Kirila i Putina ne moramo se čuditi. U pravoslavlju takav odnos vladara i crkve prisutan je više od tisuću godina, a takvih odnosa ima i u našem susjedstvu, kaže povjesničar Tvrtko Jakovina.

"Sve skandali koji su bili u pravoslavnoj crkvi od Kačavende prije 10-tak godina sve je to Vučić uspio riješiti ili je država uspjela riješiti i ja bih rekao utišati crkvu kada je to bilo potrebno", govori Jakovina. 

I dok Kiril rat podržava, papa Franjo, koji je prije šest godina postao prvi papa koji se susreo s čelnikom Ruske pravoslavne crkve od Velikog raskola u 11. stoljeću, redovito poziva na mir.


"Ne postoje opravdani razlozi za barbarsko ubijanje djece i nevinih civila. Postoje samo opravdani razlozi da se zaustavi neprihvatljiva oružana agresija prije nego što se gradove pretvori u groblja", govorio je poglavar Katoličke Crkve.

Nije papa Franjo jedini koji tako misli. Isto misle i 300 ruskih svećenika koji su osudili rat. Kiril je naljutio i Rusko-pravoslavnu zajednicu u Amsterdamu koja je objavila da više neće spominjati njegovo ime u liturgiji u znak protesta. Rat je kritizirao rumunjski patrijarh, ali i ukrajinski nadbiskup.

"Svijet mora shvatiti da su nuklearno oružje i projektili u rukama manijaka koji će možda sutra ili za tjedan dana granatirati neka druga mjesta diljem svijeta," smatra Jevstratij Zorija iz Ukrajinske-pravoslavne crkve. 

Kirilova podrška Putinu mogla  poljuljati formalno jedinstvo među pravoslavnim crkvama, kaže povjesničar.

"Moskva o sebi misli kao o trećem Rimu. Prvi Rim je bio Rim koji je pao, pa je pao Istanbul, a onda je došla Moskva koja ne bi trebala nikada pasti, nego bi trebala ostati treći Rim zauvijek u smislu tog mesijanskog centra duhovnosti, ali i centra jedne civilizacije. To jest ovom krizom i daljnjim razvojem odnosa u Rusiji nagriženo", poručuje Jakovina.

Još uvijek nije nagriženo i čini se neće ni biti to prijateljstvo Putina i Kirila. Poglavari mnogih crkava čini se, uzalud, pozivaju Kirila da zaustavi ovaj rat. 


Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
do sad oslobodili 51

FOTO Ovo su taoci koje je Hamas oslobodio: Ema i Yuly više vole kamione od lutaka, Karina se 2 godine bori s rakom


Više s weba