šverc gromobrana

Policajci i carinici u bolnici zbog straha od radijacije, Hrvati idu pred suca

Image
Foto: Shutterstock

Glava gromobrana nađena je pri kontroli u prtljažniku Audija, a trojica hrvatskih državljana osumnjičena su za kazneno djelo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Hrvatski konzulat u Subotici nije obavješten o slučaju

7.3.2023. u 12:56/ Danas.hr/Hina

Trojici hrvatskih državljana, uhićenih na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu glavu gromobrana, određeno je policijsko zadržavanje i bit će saslušani pred tužiteljem, potvrdila je u utorak policija nakon vijesti o incidentu u kojem je detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja.

Radiotelevizija Srbija (RTS) objavila je da je glava gromobrana nađena pri kontroli u prtljažniku automobila "audi", a trojica hrvatskih državljana osumnjičena su za kazneno djelo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih materija, rekli su predstavnici Policijske uprave Sombor.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje i bit će saslušani u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Somboru, prenio je RTS.

Konzulat RH u Subotici nije dobio službenu obavijest o ovom slučaju, niti je zatražena reakcija diplomatsko-konzularnih službi Veleposlanstva Hrvatske, potvrđeno je Hini u hrvatskom konzulatu u Subotici.

Image
UHIĆENA TRI HRVATA

Na granici sa Srbijom zaustavili vozilo s radioaktivnim materijalom: Glavu gromobrana prenosili u prtljažniku

Image
UHIĆENA TRI HRVATA

Na granici sa Srbijom zaustavili vozilo s radioaktivnim materijalom: Glavu gromobrana prenosili u prtljažniku

Lokalni medij SOinfo.org prethodno je objavio da je na srpskoj strani graničnog prijelaza Bezdan prema Hrvatskoj zaustavljen automobil u kojemu je registrirana opasna razina radijacije, nakon čega su vozač i dvoje suputnika, svi hrvatski državljani, uhićeni.

To je vijest prenio i regionalni medij N1.

Prisustvo radioaktivnog materijala, po objašnjenju koje je neslužbeno dobio portal SOinfo.org, detektirali su senzori na graničnom prijelazu upozoravajući na visoku razinu zračenja i postojanje „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na granični prijelaz po prijavi incidenta  stigla je dežurna ekipa iz Instituta za nuklearne znanosti "Vinča", koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Neslužbeno, carinskim dužnosnicima i graničnim policajcima iz subotnje smjene, kad je registrirano zračenje, naloženo je da se riješe radnih odora i da se odazovu provjerama zdravstvenog stanja.

Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan.

SOinfo.org portal naveo je da je zbog "ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, zatražio obrazloženje Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'TO JE NEPOŠTENO'

Dobila kaznu jer hrani mačke na javnoj površini: Treba platiti 132 eura, a živi od 172 eura mjesečno

Granični prijelaz Bezdan – Batina najsjeverniji je prijelaz između Hrvatske i Srbije podijeljen rijekom Dunav. 

Kako donosi Kurir, devet policajaca i carinika završilo je u Općoj bolnici "Dr. Radivoj Simonović" u Somboru zbog izloženosti zračenju te su upućeni na pregled po preporuci stručnjaka iz Instituta za nuklearne znanosti "Vinča".

subjektivno nisu pokazivali znakove, takozvanog, sindroma akutnog zračenja. S obzirom na to da somborska bolnica nema opremu za utvrđivanje jesu li i koliko bili zračeni, upućeni su na pregled u Institut za medicinu rada u Beogradu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEPLANIRANO

VIDEO Putin iznenada posjetio Mariupolj pa se provozao autom i osjetio kakve su ceste nakon napada

Više s weba