objavljena snimka

Poprskali ga suzavcem i premlaćivali šakama i nogama dok je dozivao: Mama! Umro u bolnici

Image
Foto: Screenshot YouTube

Dvadesetdevetogodišnji Nichols prevezen je nakom premlaćivanja u bolnicu gdje je tri dana poslije preminuo zbog ozljeda u gradu u kojem je stanovao s majkom i očuhom i radio u tvrtki FedEx

28.1.2023. u 10:46/ Hina

Američka javnost šokirana je policijskom brutalnošću nakon što je u petak navečer objavljena snimka na kojoj petorica crnih policajaca, sada suspendirana i optužena, uzastopno udaraju afroamerikanca Tyrea Nicholsa, zaustavljenog zbog prometne kontrole u Memphisu.

Video koji su 7. siječnja snimile kamere na policajcima i kamera na električnom stupu objavljen je pošto su policajci optuženi za ubojstvo, napad, otmicu, nedolično ponašanje i represiju u slučaju Nicholsove smrti.

Policijski službenici, koji su svi također afroamerikanci, otpušteni su prošlog tjedna.

Dvadesetdevetogodišnji Nichols prevezen je nakon premlaćivanja u bolnicu gdje je tri dana poslije preminuo zbog ozljeda u gradu u kojem je stanovao s majkom i očuhom i radio u tvrtki FedEx.

Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da je zaustavila zbog ugrožavanja prometa. Šef policije poslije je rekao da uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.

Čini se da se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica policajaca su ga u jednom trenutku držala uspravno dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Događaj zabilježen videom je Nicholsa, oca četverogodišnjeg djeteta, pretvorio u novo lice američkog pokreta za rasnu pravdu, potaknutog ubojstvom Georga Floyda, kojeg su 2020. u Minneapolisu ubili policajci.

Image
NEMA KRAJA

Ponovno pucnjava u srednjoj školi u SAD-u! Policija ubila napadača: 'Imao je 20 godina'

Image
NEMA KRAJA

Ponovno pucnjava u srednjoj školi u SAD-u! Policija ubila napadača: 'Imao je 20 godina'

Nekoliko desetaka prosvjednika je, nakon što je video objavljen u petak navečer, izašlo je na autocestu u Memphisu i zaustavilo promet blizu mosta kojim se prelazi rijeka Mississippi i ulazi u državu Arkansas.

Troje ljudi uhićeno je zbog nanošenja štete policijskom vozilu na Times Squareu, rekao je glasnogovornik njujorške policije. Uglavnom mirni prosvjedi održani su u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PIJANI VOZAČ GA UDARIO I POBJEGAO

Mama dječaka iz Novske: ' Moj sin je jako uplašen. Ima ozlijede glave i noge. Očekujem da se vozač kazni'

Prvi video objavljen u petak prikazuje kako policajci iz automobila izvlače Nicholsa, koji viče: "Nisam ništa učinio. Samo želim stići kući". Policajci su mu naredili da legne na trbuh i u lice mu štrcnuli suzavac.

Nichols se oslobodio i pobjegao niz cestu dok su ga policajci lovili, a najmanje jedan od njih ga je gađao električnim šokerom.

Druga snimka prikazuje borbu koja je uslijedila između policajaca i Nicholsa u obližnjoj četvrti. Dvojica policajaca su ga držali na tlu dok ga je treći udarao nogom, a četvrti nečime što izgleda kao palica.

Na snimci se može čuti Nichols koji viče "Mama! Mama!" dok se bori s policajcima. Njegova majka je rekla da je njezin sin bio udaljen oko 70 metara od svog doma kada je premlaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Ben Crump koji predstavlja Nicholsovu obitelj je pozvao policijsku postaju da raspusti svoju jedinicu SCORPIONS, koja bi trebala biti usmjerena na borbu protiv uličnog kriminala, a kojoj su pripadali barem neki od policajaca uključenih u Nicholsovo ubojstvo.

Predsjednik Joe Biden je rekao da je "bijesan" i "duboko pogođen" nakon što je pogledao video.

Nicholsova obitelj i Biden su pozvali na mir u Memphisu, gradu sa 628 000 stanovnika od kojih su gotovo 65 posto crnci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nicholsova smrt najnoviji je slučaj prekomjerne primjene policijske sile te izazivanje smrti crnaca i pripadnika drugih manjina u proteklih nekoliko godina. 

Prosvjedi pokreta "Black Lives Matter" (BLM, crni životi vrijede) protiv rasne nepravde izbili su diljem svijeta nakon ubojstva Floyda, Afroamerikanca koji je umro pošto mu je policajac u Minneapolisu klečao na vratu više od devet minuta.

Antonio Romanucci, drugi odvjetnik Nicholsove obitelji, rekao je za javni radio NPR u petak da je Nichols bio snažan pobornik pokreta BLM i "zapravo je umro za svoju stvar".

Otac Al Sharpton, poznat po borbi za građanska prava koji će održati posmrtno slovo za Tyrea Nicholsa, rekao je da "dodatno šokira činjenica" što su policajci bili afroamerikanci.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo protiv svakog policijskog nasilja, ne samo protiv policijskog nasilja koje počine bijelci", rekao je Sharpton.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u petak je najavio istragu Nicholsove smrti na saveznoj razini.

Prema evidenciji, bivši policijski službenici Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley i Tadarrius Bean su pušteni uz jamčevinu iz okružnog zatvora Shelby, gdje su pritvoreni u četvrtak ujutro.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svibanj 1999.

Vučić na godišnjicu NATO-ovog bombardiranja: 'Niste slomili ponosni srpski duh! Stradali su i Hrvati, ne samo mi'

Više s weba